Zemanovi kanceláriou v spálni zavarili. Schody musí prekonať po vlastných

Bývalý prezident Českej republiky Miloš Zeman začal úradovať vo svojej novej kancelárii v pražskej štvrti Dejvice. Uviedol to server Seznam Zprávy. Podľa jeho niekdajšieho hovorcu Jiřího Ovčáčka by v nej mal byť prítomný každú stredu.

20.04.2023 15:56
zeman Foto:
Miloš Zeman vo svojej novej kancelárii v pražskej štvrti Dejvice.
debata (4)

Je zarážajúce, že kancelária je v byte, do ktorého nevedie bezbariérový prístup. „Vzhľadom na obmedzenú mobilitu bývalej hlavy štátu, musel cestou do kancelárie Zeman prekonať schodisko,“ napísali Novinky.cz. Zemanovi pomáhali po schodoch aj jeho ochrankári, ktorých má pridelených zo zákona.

Ďalším paradoxom je fakt, že nová Zemanova kancelária vznikla po vysťahovaní postele zo spálne. Nájom a financovanie kancelárie zabezpečuje spolok Priatelia Miloša Zemana. Ten si priestory prenajal od developerskej firmy pražského arcibiskupstva XPlace.

Do sídla Zemanovej kancelárie prišiel aj jeho bývalý poradca Martin Nejedlý a bývalý šéf prezidentskej kancelárie Vratislav Mlynář. „Idem ho podporiť. Tak, ako som ho podporoval celých 15 rokov, čo ho poznám, a budem ho podporovať naďalej,“ povedal podľa servera Seznam Zprávy Mlynář.

Podľa Ovčáčka sa Zeman okrem novinárov chce v pražských Dejviciach stretávať aj s politikmi a inými osobnosťami. Asistentkou by mala byť jeho manželka Ivana.

Po odchode z funkcie poberá prezident Českej republiky doživotnú mesačnú rentu 50-tisíc korún (vyše 2 100 eur). K tomu Zemanovi prislúcha aj dôchodok vo výške 23-tisíc korún (979 eur). „Budeme z toho musieť vyžiť,“ komentoval svoju ekonomickú situáciu po skončení mandátu. Momentálny plat českého prezidenta Petra Pavla je 341-tisíc korún (14,5-tisíca eur).

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman