Sudánske polovojenské oddiely súhlasili s trojdňovým prímerím, armáda ho nekomentovala

Polovojenské Jednotky rýchlej podpory (RSF), ktoré už takmer týždeň v Sudáne bojujú s armádou o moc, súhlasili so 72-hodinovým prímerím pri príležitosti moslimského sviatku íd al-fitr. Platiť malo začať od šiestej hodiny ráno, predchádzajúce dohovory na pokoji zbraní ale obe strany porušili. Armáda prímerie nekomentovala, uviedla agentúra Reuters. Generál stojaci na čele armády Abdal Fattáh Burhán dnes ráno v prvom prejave od začiatku bojov uviedol, že usiluje o bezpečný prechod k civilnej vláde, informovala agentúra AP.

21.04.2023 07:29 , aktualizované: 09:04
Sudán boje dym Chartúm Foto: ,
Dym stúpa počas bojov v Chartúme 19. apríla 2023.
debata

Chartúmom, hlavným dejiskom bojov, ktoré sa inak rozhoreli naprieč Sudánom, piatok skoro ráno pred vyhlásením prímeria otriasalo bombardovanie a delostrelecké ostreľovanie. Obe strany po sebe strieľali aj niekoľko minút pred šiestou, uviedol zo severu metropoly korešpondent stanice Al-Džazíra.

„Primerie súvisí s požehnaným sviatkom íd al-fitr, … aby sa otvorili humanitárne koridory pre evakuáciu občanov a aby mali možnosť stretnúť sa so svojimi rodinami,“ uviedli RSF vo vyhlásení. Armádu predtým v noci na dnešok kritizovali, že aj napriek dohodnutému pokoju zbraní naďalej útočia. K trojdňovému pokoju zbraní pri príležitosti moslimského sviatku vo štvrtok vyzval generálny tajomník OSN António Guterres aj americká diplomacia.

„Sme presvedčení, že vďaka nášmu výcviku, múdrosti a sile túto ťažkú skúšku prekonáme, zachováme bezpečnosť a jednotu štátu a budeme môcť byť poverení bezpečným prechodom k civilnej vláde,“ povedal vo videoposolstve veliteľ armády Abdal Fattáh Burhán. „Skazenosť a deštrukcia a zvuk guliek nezanechali miesto pre šťastie, ktoré si každý v našej milovanej krajine zaslúži,“ uviedol tiež Burhán. Agentúra AP poznamenala, že nie je jasné, kedy video vzniklo.

Boje v Sudáne prepukli minulú sobotu a doteraz si vyžiadali najmenej 350 životov. Na čele znepriatelených skupín sú bývalí spojenci, generáli Abdal Fattáh Burhán, veliteľ armády, a šéf RSF Muhammad Hamdan Dagalo, ktorí spoločne zorganizovali vojenský prevrat, ktorý v októbri 2021 zmaril krátky prechod Sudánu k civilnej vláde. Pôvodne sa polovojenské jednotky mali s armádou zlúčiť na základe medzinárodne zaštítenej dohody, ktorá mala zaistiť prechod k civilnej vláde. Šéf sudánskej armády Burhán teraz nariadil rozpustenie polovojenských RSF a označil ich za povstalcov.

Sudán boje Čítajte viac Boje v Sudáne pokračujú napriek dohode oboch strán o prímerí
debata chyba
Viac na túto tému: #Sudán