Zamestnanci nemeckých letísk opäť štrajkujú, desiatky letov museli zrušiť

Zamestnanci letísk v Berlíne a Hamburgu vstúpili v pondelok do štrajku za zvýšenie platov. V dôsledku ich protestov boli v oboch mestách zrušené desiatky letov.

24.04.2023 12:50
Nemecko Berlín Hamburg letiská zamestnanci štrajk Foto:
Na snímke cestujúci stojí pred nápisom Varovný štrajk! na plagáte, ktorý vyvesilo odborové hnutie Verdi v termináli letiska v Hamburgu 24. apríla 2023.
debata (1)

Na berlínskom letisku boli zrušené všetky odlety a tiež 70 z dovedna 240 plánovaných príletov. V dôsledku štrajku, ktorý len s malým predstihom ohlásilo odborové hnutie Verdi, oznámilo ráno hamburské letisko, že zrušilo 31 z 160 pláno­vaných odletov.

Štrajk sa začal v pondelok ráno o 3.30 h a mal by trvať do polnoci. Odborový zväz Verdi ním chce zvýšiť tlak na zamestnávateľov, s ktorými rokuje o príplatkoch za mimoriadne služby, ako napríklad víkendové, a tiež o pravidlách preplácania nadčasov.

Nemecko Hamburg letisko štrajk lety Čítajte aj Nemecké letiská čakajú opäť štrajky. Zrušia vyše 680 letov

V posledných mesiacoch tieto odbory často organizujú protestné akcie zamestnancov dopravy, nemocníc aj ďalších služieb patriacich do verejného sektora.

AP pripomína, že predstavitelia nemeckej vlády sa počas uplynulého víkendu dohodli s 2,5 miliónom zamestnancov verejného sektora na platových podmienkach, čím odvrátili ďalšie potenciálne štrajky. Zmienená dohoda sa však netýka zamestnancov letísk.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #protest #štrajk #Berlín #Hamburg