Singapur popravil 46-ročného muža pre kilogram marihuany, napriek protestom zo zahraničia

Singapur v utorok obesil muža, ktorého odsúdili za pašovanie jedného kilogramu konope. Informovala o tom agentúra AFP. Úrady k poprave prikročili napriek výzvam zo zahraničia, aby popravu zvážili a zrušili trest smrti.

26.04.2023 05:50
debata (4)

„Singapurčan Tangaraju Suppiah (46) dnes dostal svoj trest vo väznici Changi,“ povedal AFP hovorca singapurskej väzenskej správy.

Suppiah bol popravený napriek výzve Úradu Vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) singapurským úradom, aby chystané obesenie odsúdenca „naliehavo zvážili“.

Suppiah bol odsúdený za to, že v roku 2013 podieľal na pašovaní zásielky marihuany z Malajzie do Singapuru. Polícia ho zadržala ako osobu, ktorá podľa nej dodávku koordinovala, kuriéri s ním údajne komunikovali cez telefón. Suppiah tvrdil, že je nevinný a rovnako hovorili aj jeho príbuzní, ktorí adresovali singapurskej prezidentke Halimah Yacobovej žiadosť o milosť.

„Máme pochybnosti o riadnom postupe a rešpekte k zárukám spravodlivého procesu,“ povedala v utorok v Ženeve hovorkyňa OHCHR, ktorá Singapur vyzvala, aby popravu odložil.

Singapur má veľmi prísne protidrogové zákony a trest smrti hrozí aj v prípade pašovania relatívne malého množstva narkotík. Vlani v Singapure za pašovanie popravili mentálne postihnutého Malajzijčana, čo vzbudilo medzinárodnú kritiku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #poprava #singapur