Záhada kyjevského záblesku vyriešená. Pomohol pohľad zo Slovenska

Neboli to mimozemšťania, satelit NASA, ani ruské rakety. Záblesk, ktorý pred týždňom večer znepokojil obyvateľov Kyjeva a ďalších ukrajinských miest už má svoje oficiálne vedecké vysvetlenie. Medzinárodná meteorická organizácia (IMO) k nemu dospela aj na základe záberov zo Slovenska.

26.04.2023 13:42
meteor, kyjev Foto:
Záblesk nad ukrajinským hlavným mestom Kyjevom 19. apríla 2023.
debata (40)

Obyvateľov ukrajinskej metropoly, ktorá býva terčom ruských raketových útokov, jasný záblesk na oblohe 19. apríla nemohol nevystrašiť. „Aj keď to nebolo hneď jasné, záblesk bol tentoraz čisto prírodným javom, a to veľmi jasným bolidom,“ napísala IMO na svojej webovej stránke.

VIDEO: Meteor, NASA, ruská raketa, mimozemšťania? Nielen Ukrajinci hádajú, čo spôsobilo tento záblesk nad Kyjevom.

Video

Bolid je mimozemské teleso, ktoré dopadlo na povrch Zeme alebo výnimočne jasný meteor podobný padajúcej ohnivej guli. Za bolidy sa považujú meteory s jasnosťou väčšou akú má pri pohľade zo Zeme planéta Venuša .

Polmetrový meteoroid

Podľa IMO úkaz nad Kyjevom spôsobil pád meteoroidu s priemerom pol metra a hmotnosťou 200 až 300 kilogramov.

Meteor preletel vo výške asi 80 kilometrov nad Kyjevom juhozápadným smerom rýchlosťou 29 km/s. Let trval 5 sekúnd a skončil sa výbuchom.

„Časť bolidu bola zaznamenaná z veľkej vzdialenosti najvýchodnejšími kamerami European Fireball Network (EN). EN je projekt Astronomického ústavu Akadémie vied ČR prevádzkový na Slovensku v spolupráci s Astronomickým ústavom Slovenskej akadémie vied,“ informuje IMO. „Najcennejšie sú záznamy prídavnými videokamerami v Kolonici a Starej Lesnej a rádiometrické svetelné krivky najmä z Kolonice. Celooblohový záber bol získaný aj na Kolonici, aj keď tam bola obloha polooblačná a bolid sa objavil len v medzerách blízko horizontu,“ dodáva.

Cenný pohľad z diaľky

Napriek zlému geometrickému stavu, keďže vzdialenosť slovenských kamier od bolidu bola okolo 700 kilomerov, bola trajektória určená s presnosťou niekoľkých stoviek metrov, konštatuje IMO.

Bolid bol prvýkrát pozorovaný vo výške 98 kilometrov nad Veľkou Dymerkou. Následne prešiel priamo nad Kyjev vo výškach okolo 80 kilometrov a rýchlosťou 29 km/s pokračovala na juhozápad. K veľkej erupcii došlo vo výške 38 kilometrov, keď absolútna magnitúda bolidu dosiahla –18 alebo o niečo viac, čo znamená, že bolid patril do kategórie superbolidov.

Meteoroid s odhadovanou počiatočnou hmotnosťou do tristo kilogramov sa rozpadol na množstvo úlomkov a prachu. „Spomalenie bolidu po vzplanutí naznačuje, že najväčšie vyprodukované úlomky mali hmotnosť pod jeden kilogram,“ konštatuje meterorická organizácia.

Veľká počiatočná rýchlosť nebola priaznivá pre „prežitie meteoritu“, pripomínajú vedci. Profily erupcií naznačujú, že na zem sa mohli dostať len malé úlomky, niekde medzi mestami Popilnya, Romanivka, Strokiv a Pavoloch.

NASA rozptýlila dohady

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak minulú stredu v prvej chvíli pripísal záblesk paľbe protivzdušnej obrany. Neskôr ale tento príspevok zo sociálnych sietí zmazal a vyzval, aby sa počkalo na informácie od letectva. To uviedlo, že v danej chvíli protivzdušná obrana nezasahovala.

Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko následne vyslovil domnienku, že záblesk nad Kyjevom bol „dôsledkom pádu družice NASA na zem“. NASA krátko predtým informovala, že do atmosféry sa po doslúžení vráti 300-kilogramový satelit RHESSI. Rob Margetta z oddelenia komunikácie NASA ale v rozhovore pre BBC ubezpečil, že v čase, keď na Ukrajine zaznamenali záblesk, bol satelit stále na obežnej dráhe a návrat do atmosféry ho ešte len čakal.

Prečo nebol poplach?

Ukrajinské sociálne médiá kvôli záhadnému záblesku zaplavili špekulácie a vtipy o tom, čo ho mohlo spôsobiť. Často sa objavovalo tvrdenie, že ide o mimozemšťanov.

Hlavné stredisko zvláštnej kontroly, ktoré pôsobí pri ukrajinskej vesmírnej agentúre a teda má podobné javy na starosti, uviedlo, že zaznamenaná „akustická udalosť s veľkým výdavkom energie“ zrejme súvisela „so vstupom vesmírneho telesa do hustých vrstiev atmosféry“.

„Vzdušné sily sa nestarajú o nebeské telesá. Vzdušné sily sa starajú o odrazenie ruskej agresie,“ vyhlásil v televízii hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat v odpovedi na otázku, prečo nebol vyhlásený letecký poplach.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #SAV #Kyjev #meteorit #vojna na Ukrajine