V Moskve horela 15-poschodová budova, požiar sa obišiel bez obetí

Na stavbe 15-poschodovej budovy v širšom centre Moskvy prepukol požiar, ktorý nad ruskú metropolu vyniesol stĺpce hustého dymu. Plamene sa krátko nato podarilo uhasiť, podľa ruských úradov nie sú hlásené žiadne obete. Prokuratúra začala incident vyšetrovať, napísala agentúra TASS.

27.04.2023 09:52 , aktualizované: 14:44
debata (1)

Oheň sa rozhorel na streche jedného z domov v novo budovanom obytnom komplexe Victory Park Residences neďaleko moskovskej finančnej štvrti. Otvorený má byť na konci tohto roka.

„O 12:18 (moskevského času, 11:18 SELČ) sa plamene podarilo úplne uhasiť,“ uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo pre mimoriadne záležitosti. Podľa spoločnosti ANT Development, ktorá za projekt zodpovedá, nebola budova v dôsledku „malého požiaru“ závažne poškodená.

V Sverdlovskej oblasti zomreli dvaja ľudia

Ruské úrady vyšetrujú príčinu rozsiahleho požiaru, ktorý vypukol v utorok vo viacerých lokalitách Sverdlovskej oblasti ležiacej na hranici európskej a ázijskej časti Ruska, informovala stanica BBC.

Požiar zachvátil pílu, polia, vagóny s drevom a stovky domov v priľahlých obciach. O život prišli dvaja ľudia, zhorelo vyše sto domov, 659 ľudí vrátane 148 detí zostalo bez strechy nad hlavou.

Najväčšie škody utrpela dedina Sosva, vzdialená od Jekaterinburgu vzdušnou čiarou 270 kilometrov. Pred požiarom tam žilo približne 7000 ľudí, takmer všetci boli evakuovaní.

V Sosve okrem desiatok domov zhoreli aj budovy väznice, ktoré boli drevené a staré, uviedlo regionálne riaditeľstvo Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN). Evakuovaných bolo 243 väzňov a sedem služobných psov, zachrániť sa podarilo osobné spisy odsúdených.

Regionálna pobočka ministerstva pre mimoriadne situácie predpokladá, že požiar vzbĺkol v nepokosenej suchej tráve a rozšíril sa vďaka silnému vetru.

Podľa ďalšej hypotézy požiar v Sosve spôsobilo nelegálne spaľovanie pilín na píle. Tento objekt sa však nachádza v dedine Karpinsk, ktorá je od Sosvy vzdialená 160 kilometrov.

Po dvoch dňoch uhasené

Požiare sa podarilo uhasiť za dva dni. Rezort zdravotníctva Sverdlovskej oblasti začal s prevozom pacientov so srdcovými a pľúcnymi chorobami a tehotných žien do nemocníc v iných obciach a mestách.

Požiar poškodil aj elektrické vedenie, takže v oblasti nefunguje internet ani mobilná komunikácia.

VIDEO: Obrí požiar obchodného domu v Moskve
Video

Polícia v obci Sosva zriadila svoje výjazdné kontaktné miesto a nasadila hliadky. Dobrovoľníci rozdávajú zostávajúcim obyvateľov potraviny, obuv a oblečenie.

Vyšetrovanie prípadu prevzal Vyšetrovací výbor Ruskej federácie, ktorý sa zaoberá najzávažnejšími trestnými činmi a je považovaný za obdobu amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

Podobná katastrofa sa v Sverdlovskej oblasti odohrala aj v roku 2010, keď lesný požiar úplne zničil dedinu Vižaj, pripomenula BBC.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #požiar