Mariupoľ, ako ste ho nevideli. Google Earth obnovil satelitné snímky zničeného mesta. Porovnajte ich s predvojnovými

Takmer rok potom, čo sa Rusi po 84-dňovom brutálnom obliehaní zmocnili ruín Mariupoľa, si na internete každý môže pozrieť rozsah skazy niekdajšieho 440-tisícového ukrajinského prístavného mesta na brehu Azovského mora. Online služba Google Earth prvý raz od roku 2021 aktualizovala satelitné snímky Mariupoľu.

27.04.2023 15:46
2bMariupol Foto:
Na aktualizovanom zábere vidno ruiny, ktoré zostali z budovy činoherného divadla v centre Mariopoľu potom, čo ho 16. marca 2022 zasiahli dve letecké bomby.
debata (50)

V meste, ktoré do polovice mája minulého roka odolávalo snahám agresora o jeho úplne ovládnutie, si delostreleckí a raketové ostreľovanie i letecké bomardovanie podľa ukrajinských úradov vyžiadalo prinajmenšom 25-tisíc životov. Dobyvatelia tiež zničili až 90 percent obytných budov.

Aktualizované fotografie na Google Earth boli nasnímané v rôznych obdobiach po začatí invázie, ktorú Rusi spustili 24. februára 2022. V niektorých častiach mesta sú preto viditeľné požiare z čias bojov, v iných výstavba nových budov okupačnými úradmi, upozorňuje portál Meduza.

Na snímkach nevidno napríklad nové sídlisko Nevskij, ktoré ruský prezident Vladimir Putin navštívil počas svojho minulomesačného nočného výletu do Mariupoľa. Z fotografií sa tak nedá získať predstava o tom, ako mesto v súčasnosti pri pohľade z vesmíru vyzerá. Poskytujú však jasný obraz rozsahu skazy, keď si ich porovnáte so zábermi zverejnenými na Google Earth pri predchádzajúcej aktualizácii v júni 2021.

Video
Putin v Mariupole. Miestni si ho pozvali do bytu
Celkový pohľad na predvojnový Mariupoľ. Foto: GOOGLE EARTH
1Mariupol Celkový pohľad na predvojnový Mariupoľ.
Centrálna časť mesta so stopami ostreľovania a... Foto: GOOGLE EARTH
1B Centrálna časť mesta so stopami ostreľovania a bombardovania. Tmavé štvorce na zábere celkového pohľadu na Mariupoľ nie sú stopy po bojoch, ale vložky odfotografované iným satelitom (nie tým, ktorý snímal hlavné pole aktualizácie).
Pohľad na mariupoľské činoherné divadlo v roku... Foto: GOOGLE EARTH
Pohľad na mariupoľské činoherné divadlo v roku 2021. Pohľad na mariupoľské činoherné divadlo v roku 2021.
Na novom zábere vidno ruiny, ktoré zostali z... Foto: GOOGLE EARTH
2bMariupol Na novom zábere vidno ruiny, ktoré zostali z budovy činoherného divadla v centre meste potom, čo ho 16. marca 2022 zasiahli dve letecké bomby. Na snímke ešte vidno vyblednuté pozostatky nápisu "DETI", pôvodne namaľovaný bielou farbou na asfalte pred oboma priečeliami budovy. Útočníci vďaka nemu aj z výšky museli vidieť, že si za terč zvolili útočisko najjzraniteľnejších civilistov. Podľa zástupca mariupoľského starostu sa v okamihu útoku v kryte pod divadlom nachádzalo až 1200 ľudí, väčšinou matiek s deťmi. Agentúra AP odhadla, že v zbombardovanej budove mohlo zahynúť až 600 civilistov. Obrázok v aktualizácii Googe Earth zjavne nie je najčerstvejší: v decembri 2022 okupačné úrady dali zbúrať zvyšky budovy divadla; podľa Kyjeva sa tak rozhodli zničiť dôkazy o jednom z najbeštiálnejších vojnových zločinov, aký ruskí agresori spáchali na Ukrajine od začiatku agresie.
Mariupoľské divadlo rok po ruskom útoku

Vyše 600 ľudí zahynulo pri ruskom nálete na divadlo v ukrajinskom Mariupole, ku ktorému došlo 16. marca 2022.

Fotogaléria
Stavební robotníci upratujú zvyšnú časť...
Bager vykopáva dieru pre základy, zatiaľ čo...
+6Stavební robotníci upratujú zvyšnú časť divadla...
Východné predmestie Mariupoľa pred vojnou. Foto: GOOGLE EARTH
Východné predmestie Mariupoľa pred vojnou. 3 Východné predmestie Mariupoľa pred vojnou.
Východné predmestie Mariupoľa na aktualizovanej... Foto: GOOGLE EARTH
východné predmestie Mariupoľa počas vojny3b Východné predmestie Mariupoľa na aktualizovanej snímke z roku 2023, kde vidno kráter, ktorý pravdepodobne zostal po silnej leteckej bombe. Jeho priemer je asi 70 metrov. Neďaleko sú viditeľné viaceré krátery po výbuchu delostreleckých granátov.
Bývalý obchod Metro na západnom okraji... Foto: GOOGLE EARTH
Bývalý obchod Metro na západnom okraji Mariupoľu v roku 2021. Bývalý obchod Metro na západnom okraji Mariupoľu v roku 2021.
Po dobytí mesta ruskou armádou vytvorili... Foto: GOOGLE EARTH
Bývalý obchod Metro na západnom okraji Mariupolu.4b Po dobytí mesta ruskou armádou vytvorili okupanti v bývalom obchode Matro „centrum pomoci“ pod patronátom vládnej strany Jednotné Rusko. Na snímke z aktualizácie vidno obrovské rady obyvateľov , ktorí čakajú pred centrom na humanitárnu pomoc.
Predvojnový záber na most ponad železničnú trať... Foto: GOOGLE EARTH
Predvojnový záber na most ponad železničnú trať moste ponad železnicu pri závode Azovstaľ. Predvojnový záber na most ponad železničnú trať moste ponad železnicu pri závode Azovstaľ.
Na moste ponad železnicu pri závode Azovstaľ... Foto: GOOGLE EARTH
Most pri Azovstale 5b Na moste ponad železnicu pri závode Azovstaľ pribudol chceckpoint. Železnica, ktorou sa do oceliarní ročne dopravovali milióny ton surovín, už nefunguje. Spojenie je prerušené v oblasti donbaského mesta Vuhledar, 75 kilometrov severne od Mariupoľu, o ktoré sa stále bojuje. Azovstaľ, zničený bojmi, už železnú rudu nebude potrebovať; okupanti sa ho nechstajú obnoviť.
Azovstaľ bol do vojny jednou z najväčších... Foto: GOOGLE EARTH
6Azovstaľ Azovstaľ bol do vojny jednou z najväčších metalurgických tovární v Európe. V areáli s rozlohou 11 kilometrov štvorcových boli výrobné haly, cesty, koľajnice a sieť 24 kilometrov tunelov. Azovstaľ z jednej strany obklopovala obývaná aglomerácia a na juhu siahal až k Azovskému moru.
Aktualizovaný záber na Azovstaľ ukazuje rozsah... Foto: GOOGLE EARTH
Azovstaľ6b Aktualizovaný záber na Azovstaľ ukazuje rozsah skazy poslednej pevnosti obrancov Mariupoľu. Vyše dvoch mesiacov na rozľahlý priemyseľný komplex útočili ťažké mínomety a lietadlá naň zhadzovali bomby veľkého kalibru. Azovstaľ, ktorého poslední obrancovia sa vzdali až v polovici mája 2022, sa stal symbolom ukrajinského odporu.
Video
Evakuácia civlistov z Azovstaľu v Mariupole
Výstavu tvorí vyše 40 fotografií z Mariupoľa.
Výstavu tvorí vyše 40 fotografií z Mariupoľa.
+7Výstavu tvorí vyše 40 fotografií z Mariupoľa.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariupol #satelitné snímky #vojna na Ukrajine #Google Earth #skaza #Azovstal