Infarkt? Žalúdok? Erdogan tretí deň po sebe zrušil svoj program

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zrušil v piatok už tretí deň po sebe svoje vystúpenia na podujatiach pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami. Úrady ako dôvod uviedli pretrvávajúcu žalúdočnú virózu, informuje agentúra AP.

28.04.2023 11:26
erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na televíznej obrazovke počas ceremónie cez videokonferenciu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom pri príležitosti nakladania jadrového paliva v tureckej jadrovej elektrárni Akkuyu, ktorá je vo výstavbe v tureckom meste Buyukeceli, štvrtok 27. apríla 2023.
debata

Erdogan, ktorý Turecku vo funkcii premiéra a prezidenta vládol uplynulé dve desaťročia, sa vo voľbách naplánovaných na 14. mája usiluje o tretie funkčné obdobie na poste prezidenta. V piatok sa mal osobne zúčastniť na otvorení mosta a predvolebnom mítingu v juhotureckom meste Adana; pre zdravotné ťažkosti tam však bude napokon „prítomný“ len prostredníctvom videospojenia.

Erdoganovi prišlo nevoľno počas televízneho interview vysielaného naživo ešte v utorok neskoro večer, pripomína AP. Turecký minister zdravotnícka Fahrettin Koca neskôr spresnil, že dôvodom bola „gastrointestinálna infekcia“. Prezidentov program na stredu a štvrtok bol následne zrušený.

Infarkt? Kategoricky odmietame

Šéf tlačového oddelenia Erdoganovej kancelárie Fahrettin Altun následne rázne odmietol fámy, ktoré sa šíria o zdraví prezidenta. „Kategoricky odmietame takéto nepodložené tvrdenia o prezidentovom zdravotnom stave,“ napísal Altun v stredu neskoro večer na sociálnej sieti Twitter. Reagoval tým na niekoľko tvítov obsahujúcich tvrdenia, že Erdogan utrpel infarkt a bol hospitalizovaný v nemocnici.

Vo štvrtok vyzeral Erdogan bledý, keď sa prvýkrát od nevoľnosti objavil na verejnosti a prostredníctvom videospojenia sa zúčastnil na spustení palivových tyčí do reaktora jadrovej elektrárne Akkuyu na juhu Turecka.

Erdogan a jeho vládna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) dominuje tureckej politickej scéne uplynulé dve desaťročia. Kampaň pred nadchádzajúcimi voľbami však pre tureckého prezidenta predstavuje jednu z najväčších výziev jeho politickej kariéry. Podľa prieskumov totiž zaostáva za svojím hlavným súperom Kemalom Kiličdaroglom, ktorý je spoločným kandidátom šestice opozičných strán.

Kemal Kiličdaroglu Čítajte viac Turecká opozícia do boja s Erdoganom posiela „nevýrazného“ Kiličdarogla

Šesťdesiatdeväťroč­ný Erdogan v roku 2011 podstúpil operáciu čriev. V posledných týždňoch viedol tvrdú kampaň, pričom denne absolvoval niekoľko podujatí po celej krajine.

S napätím očakávané prezidentské a parlamentné voľby, ktoré by mohli ukončiť dominanciu Erdogana a jeho strany na tureckej politickej scéne, sa v Turecku uskutočnia 14. mája, pričom Turci žijúci v zahraničí môžu odovzdávať svoje hlasy už od 27. apríla.

debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #Rurecko