Pár dní pred výbuchmi na plynovodoch Nord Stream sa v oblasti plavila ruská loď

Dánske ministerstvo obrany potvrdilo, že má k dispozícii desiatky fotografií špecializovanej lode SS-750 s miniponorkou plaviacej sa pod ruskou vlajkou, ktoré boli zhotovené v Baltskom mori v septembri minulého roka len niekoľko dní pred výbuchmi na podmorskom plynovode Nord Stream. Informoval o tom dánsky denník Dagbladet Information, uviedla v piatok agentúra DPA.

28.04.2023 12:15
Nord Stream Foto:
Únik plynu z poškodeného plynovodu Nord Stream.
debata (166)

Ruské plavidlo spozorovala 22. septembra dánska hliadková loď východne od ostrova Bornholm. Dánske ministerstvo obrany oficiálne potvrdilo, že z dánskej lode bolo v rovnakom čase urobených 26 fotografií lode plaviacej sa pod ruskou vlajkou.

VIDEO: Záhadné úniky. Sabotáž plynodovov Nord Stream?

Video

O štyri dni neskôr boli vyhodené do vzduchu tri zo štyroch vetiev plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2, ktoré sú položené na dne Baltského mora. K výbuchom došlo v blízkosti miesta, kde bola spozorovaná daná loď.

Tieto výbuchy, ktoré spôsobili veľký únik metánu, sa všeobecne považujú za čin sabotáže. Dánske, švédske a nemecké orgány činné v trestnom konaní ich stále vyšetrujú. Ruské orgány tvrdia, že za výbuchmi stoja USA a ich spojenci.

Dánske ministerstvo obrany uviedlo, že prístup k snímkam neposkytne z dôvodu prebiehajúcej spravodajskej činnosti.

Už dávnejšie sa v médiách uvádzalo, že dánske ministerstvo obrany má 112 záberov ruských plavidiel v tejto oblasti. Je to však prvýkrát, čo rezort potvrdil, že medzi predmetnými plavidlami je aj loď SS-750 určená na podvodné operácie, ktorá má na palube aj miniponorku.

Vojenskí experti, ktorých dánsky denník cituje, tvrdia, že tento typ plavidla by sa mohol používať na sabotáže v ponorkách.

Plavidlo SS-750 má miniponorku s chápadlami. Bola navrhnutá presne na operácie pod vodou, objasnil švédsky výskumník a Joakim von Braun pre Dagbladet Information.

Podľa analytika verejne dostupných dát Olivera Alexandra loď s ruskou vlajkou teoreticky mohla byť v danej oblasti z iných dôvodov. „Ale to načasovanie – byť presne v tomto čase na tomto mieste – je zvláštne,“ povedal Alexander.

Nord stream objekt Čítajte viac Dánske úrady vyzdvihli 'záhadný' objekt od plynovodu Nord Stream 2

Nemecké a škandinávske médiá predtým informovali, že v oblasti Baltského mora, kde následne došlo k výbuchom, sa niekoľko dní pred tým nachádzalo šesť ruských plavidiel.

Podľa citovaného dánskeho denníka boli 21. a 22. septembra do tej istej oblasti vyslané dánske, švédske a nemecké vojenské lode a v blízkosti sa nachádzali aj americké lode.

Takýto veľký počet hliadkujúcich lodí poukazuje na určitú odchýlku od bežného spôsobu plavby v tejto oblasti, konštatoval Dagbladet Information.

Doteraz nevysvetlené výbuchy zasiahli 26. septembra tri z celkovo štyroch potrubí plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2, ktorými Rusko posielalo a plánovalo posielať plyn do Nemecka a ďalej do Európy.

Plynovodom Nord Stream 1 vtedy plyn neprúdil, čo Rusko odôvodňovalo nevyhnutnou údržbou. Nord Stream 2 síce bol dokončený, ale v dôsledku vojny na Ukrajine a protiruských sankcií ho ani neuviedli do prevádzky.

166 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Nord Stream #vojna na Ukrajine