Situácia eskaluje. V Sudáne ostreľujú už aj evakuačné lietadlá

V Sudáne bolo v piatok ráno ostreľované z ľahkých zbraní turecké dopravné lietadlo typu C-130. Na sociálnej sieti Twitter to uviedlo turecké ministerstvo obrany.

28.04.2023 14:03
sudán Foto:
Indonézski občania po príchode po evakuácii zo Sudánu kráčajú k autobusu na medzinárodnom letisku Soekarno-Hatta v Tangerangu v piatok 28. apríla 2023.
debata

Rezort obrany v Ankare spresnil, že stroj bol smeroval na vojenské letisko ležiace v severnej časti sudánskej metropoly Chartúm, odkiaľ mal z bojmi zmietanej krajiny evakuovať tureckých občanov. Napriek ostreľovaniu sa lietadlu podarilo bezpečne pristáť. Incident si nevyžiadal zranených. Stroj bol následne preskúmaný po technickej stránke.

Sudánska armáda obvinila z ostreľovania pristávajúceho lietadla znepriatelené polovojenské Sily rýchlej podpory (RSF). Tie to však odmietli a označili toto obvinenie za klamstvo.

Turecký minister obrany Hulusi Akar vo štvrtok uviedol, že Ankara na evakuáciu svojich občanov zo Sudánu nasadila päť lietadiel. Zároveň vyjadril nádej, že evakuáciu sa podarí ukončiť do piatkových večerných hodín.

Prímerie predĺžili

V Sudáne od 15. apríla prebiehajú boje medzi de facto prezidentom Abdalom Fattáhom Burhánom, ktorý stojí na čele armády, a jeho bývalým zástupcom a vodcom RSF Muhammadom Hamdánom Daklúom. Boje si vyžiadali už vyše 500 obetí a viac ako 4 000 zranených.

Sudan Čítajte viac Napriek platnému prímeriu sa v Sudáne bojuje, hlásia paľbu z ťažkých zbraní

Bojujúce strany v Sudáne sa vo štvrtok dohodli na predĺžení prímeria o ďalšie tri dni. Predchádzajúce prímerie sa skončilo o polnoci miestneho času v noci na piatok. Toto prímerie sa síce dodržiavalo len čiastočne, ale umožňovalo evakuáciu cudzincov z krajiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sudán #sudánska kríza