Vypnuté telefóny, zabalené SIM-ky, útočné pušky. Takto prišiel Pavel až do Dnipra

Český prezident Petr Pavel je prvým lídrom zo Západu, ktorý prišiel tak ďaleko na východ Ukrajiny - do mesta Dnipro. Je len niekoľko desiatok kilometrov od frontovej línie. Bolo to však za veľmi prísnych bezpečnostných opatrení.

29.04.2023 16:27
Ukrajina SR ČR Čaputová Pavel Návšteva Foto: ,
Prezidentka SR Zuzana Čaputová spolu s českým prezidentom Petrom Pavlom pricestovali na návštevu Ukrajiny v piatok ráno 28. apríla 2023.
debata (114)

Český prezident Petr Pavel v sobotu prišiel do východoukrajinského Dnipra po nočnej ceste zvláštnym vlakom z Kyjeva. Návštevu mesta, kam sa západní politici pri svojich cestách na Ukrajinu zvyčajne nedostanú, sprevádzali ešte prísnejšie bezpečnostné pravidlá ako pri príchode do ukrajinskej metropoly.

VIDEO: Takto v Kyjeve privítali prezidentku Čaputovú.

Video

Všetci cestujúci museli nielen vypnúť mobilné telefóny s českými číslami, ale vybrať z nich aj SIM karty a uložiť do špeciálnych tienených obalov. Prezidentova ochranka tak chcela zabrániť tomu, aby Rusi mohli pohyb delegácie monitorovať.

O jednotlivých miestach, ktoré český prezident v Dnipre navštevuje, môžu médiá informovať s časovým odstupom, teda až v momente, keď už je hlava štátu inde.

Pavla sprevádza početný tím ochrancov, ktorí sú okrem iného vybavení útočnými puškami. Aj keď bodyguardi nosia nepriestrelné vesty aj helmy, samotný prezident takzvanú balistickú ochranu nepoužíva. Oblečený bol neformálne, mal na sebe svetlé nohavice, košeľu a tmavú bundu.

Pri presunoch po Dnipre, ktoré sa nachádza niekoľko desiatok kilometrov od súčasnej frontovej línie, ukrajinskí policajti na križovatkách zastavujú dopravu. Relatívna blízkosť frontu však v uliciach Dnipra skoro nič nepripomína, hoci úrady aj niekoľkokrát denne vyhlasujú letecký poplach.

VIDEO: Ostro sledovaný Zelenskyj. Poľskí policajti ho počas návštevy vo Varšave strážili ako oko v hlave.

Video

Dnipro, centrum Dnepropetrovskej oblasti a jedno z najväčších ukrajinských miest, kde pred ruskou inváziou žil približne milión obyvateľov, sa v piatok stalo jedným z terčov rozsiahleho ruského vzdušného útoku. Pri ňom podľa ukrajinských úradov prišlo o život 25 ľudí; z Dnipra boli ohlásené dve obete. Dnepropetrovská oblasť susedí s regiónmi, kde sa odohrávajú priame boje medzi ruskou inváznou armádou a ukrajinskými obrancami.

Český prezident, ktorý je druhý deň na návšteve Ukrajiny, sa v Dnipre stretol s oblastným šéfom Serhijom Lysakom, s ktorým rokoval najmä o českej pomoci určenej Dnepropetrovskej oblasti. Na Ukrajinu Pavol pricestoval v piatok vlakom z Poľska spoločne so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Popoludní museli v metropole kvôli leteckému poplachu odísť na čas do hotelového krytu.

VIDEO: Prezidentka Čaputová v kryte v Kyjeve.

Video
114 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Petr Pavel #vojna na Ukrajine #Dnipro