Zelenskyj: Mám zbraň, viem strieľať. Bojoval by som až do konca

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mal pri sebe zbraň a spolu so svojimi najbližšími spolupracovníkmi by bol bojoval až do konca v prípade, že by Rusi na začiatku vojny vtrhli do jeho sídla v hlavnom meste Kyjev.

30.04.2023 09:14
Volodymyr Zelenskyj Foto: ,
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.
debata (48)

Zelenskyj to uviedol v rozhovore pre televíznu stanicu 1+1, ktorý zverejnili v sobotu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

„Viem strieľať. Dokážete si predstaviť titulok: ‚Prezidenta Ukrajiny zajali Rusi?‘ To je potupa. Domnievam sa, že by to bola potupa,“ povedal Zelenskyj.

Jednotky ruskej tajnej služby sa podľa ukrajinských predstaviteľov v prvých dňoch po začiatku invázie na Ukrajinu (24. februára 2022) pokúsili preniknúť do Kyjeva. Boli však porazené a nepodarilo sa im dostať na Bankovú ulicu v centre hlavného mesta, kde sídla kancelárie ukrajinského prezidenta.

VIDEO: Ostro sledovaný Zelenskyj. Poľskí policajti ho počas návštevy Varšavy strážili ako oko v hlave.

Video

Ďalšie ruské jednotky zaútočili na predmestia ukrajinskej metropoly, neboli však schopné postupovať ďalej, píše Reuters. Ukrajinskí predstavitelia informovali tiež aj o niekoľkých neúspešných pokusoch o sabotáž v Kyjeve.

„Myslím si, že ak by vnikli dovnútra, do administratívy, už by sme tu neboli,“ povedal Zelenskyj, pričom podľa Reuters nebolo bezprostredne jasné, ktoré ruské jednotky má konkrétne na mysli.

„Nikto by nebol zajatý, pretože sme mali veľmi seriózne pripravenú obranu Bankovej ulice. Zostali by sme tam do posledného (muža),“ dodal ukrajinský prezident.

Na otázku, či pri sebe nosil strelnú zbraň a či trénoval jej použitie, odpovedal Zelenskyj kladne. Súčasne však odmietol názory, podľa ktorých by ju použil skôr na to, aby miesto prípadného zajatia radšej spáchal samovraždu.

„Nie, nie, nie. To nie je na to, aby som sa sám zastrelil. To je na opätovanie paľby, celkom určite,“ citovala ho agentúra Reuters.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj