Népszava: Pápež nastavil v Budapešti latku vysoko, politické posolstvo nemal

Pápež František počas víkendovej návštevy Maďarska nastavil latku vysoko už len tým, ako sa správal, akým príkladom išiel či ako niekoho pohladil po hlave. Maďari nie sú zvyknutí na takúto mentalitu od predstaviteľov maďarskej katolíckej cirkvi. V rozhovore pre internetové vydanie denníka Népszava to povedal katolícky pedagóg a redaktor kresťanského portálu Szemlélek István Gégény, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

02.05.2023 11:31
Maďarsko Pápež Foto: ,
Pápež František a maďarská prezidentka Katalin Nováková kráčajú okolo maďarského premiéra Viktora Orbána počas slávnostného privítania na námestí Paláca "Sándor" v Budapešti 28. apríla 2023.
debata (1)

Za ústrednú myšlienku nedeľňajšej omše na Kossuthovom námestí Gégény označil výzvu „stať sa otvorenou bránou“. František sa tým dotkol jedného z najväčších nedostatkov maďarskej cirkvi, ktorá sa uzatvára a mlčí vo veciach, ku ktorým by mala zaujať postoj.

„Čo sa týka politických rozmerov, tí, ktorí očakávali, že pápež adresuje silné posolstvá buď vládnej strane, alebo opozícii, boli pravdepodobne sklamaní. Nestalo sa tak,“ konštatoval Gégény. Podľa neho sa už počas pápežskej návštevy objavoval zámer politicky ju zneužiť.

Podľa analytika však ani jedna strana nemôže byť nespokojná. Počas návštevy totiž zazneli myšlienky, ktoré môže každý interpretovať vo svoj prospech.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #pápež František