Mladík hrozil napodobením streľby z Belehradu. Bosnianska polícia ho zatkla

Bosnianska polícia vo štvrtok zadržala osemnásťročného mladíka z mesta Bihać, ktorý sa na sociálnych sieťach vyhrážal napodobením stredajšej streľby v škole v srbskom Belehrade, pri ktorej zomrelo deväť ľudí.

04.05.2023 19:05
Srbsko Belehrad Škola Streľba Foto: ,
Policajti hliadkujú pred základnou školou v Belehrade 4. mája 2023. Pri stredajšej streľbe prišlo o život osem detí a strážnik.
debata (1)

Zo streľby je podozrivý trinásťročný žiak školy. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej bezpečnostné zložky bosnianskeho tínedžera zatkli na základe obvinení z ohrozenia bezpečnosti a terorizmu. Zadržaný sa údajne už v minulosti dopúšťal na sociálnych sieťach šikanovania a vyhrážania. Vyšetrovanie proti nemu polícia vlani zastavila, pretože bol neplnoletý a nemohol byť stíhaný.

„Ten chlapec, ktorý zabil osem detí, je pre mňa mega kráľ,“ napísal teraz na svojom instagramovom účte s poznámkou, že on sám „niečo podobné dlho chystal“ pre ekonomickú školu v Bihači. „V Bihači bude nevídaný masaker, prisahám na svoj život!“ dodal.

Srbsko Belehrad Škola Streľba Čítajte viac Dvaja žiaci po streľbe v srbskej škole sú stále v kritickom stave

Odkazoval sa pritom na trinásťročného chlapca, ktorý v stredu na základnej škole v Belehrade zastrelil osem spolužiakov a pracovníka ostrahy. Pri streľbe ďalších sedem ľudí utrpelo zranenie, jedno dievča a jeden chlapec sú podľa Reuters stále v kritickom stave.

Žiaka siedmej triedy, ktorý sa podľa prezidenta Aleksandara Vučiča na útok vopred starostlivo pripravoval, po čine zadržala polícia. Kvôli príliš nízkemu veku ale nemôže byť trestne stíhaný. Teraz je umiestnený na psychiatrii kvôli vyšetreniu.

Policajti blokujú ulicu v blízkosti školy v...
Sanitky a policajti, ktorí blokujú ulicu v...
+6Policajti blokujú ulicu v blízkosti školy v...

Srbsko je z tragédie v šoku a tamojšie médiá strelca označili za najhoršieho detského viacnásobného vraha v dejinách. Podľa odborníkov sú však ešte znepokojivejšie reakcie niektorých tínedžerov na sociálnych sieťach, ktorí strelcovi vyjadrili podporu a obdiv, podotkol Reuters.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #streľba #Bosna a Hercegovina #Belehrad