Ďalšia streľba v Srbsku. Mladík zabil 8 ľudí, chytili ho až po vyše ôsmich hodinách

Osem ľudí zomrelo a ďalších 13 bolo zranených pri streľbe, ktorá sa odohrala vo štvrtok večer v dedine Dubona pri srbskom meste Mladenovac. Uviedla to v piatok srbská štátna agentúra Tanjug, podľa ktorej páchateľa okolo 8. hodiny chytili vo vyše 100 kilometrov vzdialenom meste Kragujevac. Úrady doteraz bilanciu nepotvrdili a rovnako ani polícia zatknutie útočníka.

05.05.2023 06:25 , aktualizované: 08:59
srbsko Foto: ,
Srbský policajt v dedine Dubona, asi 50 kilometrov južne od Belehradu, neďaleko miesta nočného útoku, pri ktorom v piatok 5. mája 2023 zahynulo osem ľudí a 13 bolo zranených. 21-ročný podozrivý po útoku ušiel.
debata (28)

Najmladšej obeti bolo 15 rokov, uvádzajú miestne médiá. Dvaja zranení vo veku 21 a 23 rokov sú vo vážnom stave, informovala štátna televízia RTS.

Podľa stanice Nova S a ďalších srbských médií sa streľba odohrala z noci na piatok v Dubone, ktorá leží asi 50 kilometrov juhovýchodne od srbskej metropoly. 21-ročný páchateľ sa ešte vo štvrtok večer pohádal s niekoľkými ľuďmi, po čom z domu a vrátil sa autom aj s automatickou puškou a krátko po 23. hodine začal svoje besnenie, uvádza Tanjug.

„Podľa nepotvrdených informácií obete strieľal z idúceho auta aj v ďalších obciach a medzi zabitými bol aj policajt, ​​ktorý nebol v službe“, uviedol reportér Tanjuga.

Dom po dome

V celej oblasti sa odohrala veľká policajná operácia s cieľom chytiť útočníka. Do pátrania bolo podľa RTS nasadených približne 600 policajtov, vrátane príslušníkov špeciálnych jednotiek. Podľa reportéra RTS prehľadávali jednotky v okolí miesta streľby dom po dome, ďalší policajti po útočníkovi pátrali s policajnými vrtuľníkmi a dronmi. Miestne médiá strelca označujú iniciálami U.B., podľa nich je ročník narodenia 2002.

Minister vnútra Bratislava Gašić podľa N1 bez bližších podrobností uviedol, že ide o akt terorizmu.

Incident sa odohral len deň po tom, ako 13-ročný chlapec v belehradskej škole zastrelil osem spolužiakov a pracovníka ostrahy. Táto streľba spôsobila v Srbsku obrovský šok a v krajine platí trojdňový smútok.

Pri doteraz najhoršom s vojnou nesúvisiacom prípade streľby do ľudí v Srbsku zavraždil v roku 2013 60-ročný muž 13 svojich príbuzných a susedov v dedine Velika Ivanča, ktorá sa nachádza niekoľko kilometrov od mesta Mladenovac.

Držba automatických zbraní je v Srbsku nelegálna a streľba do ľudí pomerne zriedkavá. Krajina má veľmi prísne zákony ohľadom držania zbraní, celý región západného Balkánu je však po vojnách v 90. rokoch minulého storočia zaplavený státisícami nelegálne držaných zbraní, pripomína Reuters.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #streľba