Vrátia Rusom hodinu vlka? Vodku im predajú až krátko pred poludním

Po prudkom náraste spotreby liehovín sa ruská vláda chystá ešte viac obmedziť prístup obyvateľstva k alkoholu. Ministerstvo zdravotníctva navrhuje zákaz jeho predaja od ôsmej večer do jedenástej dopoludnia, informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na výročnú správu rezortu.

10.05.2023 09:37
Alkohol, vodka, krčma, tvrdý alkohol Foto:
debata (18)

Vrátiť sa tak má stará známa „hodina vlka“. Rusi tak ešte v sovietskych časoch nazvali hodinu, keď sa konečne mohli postaviť do radu na vodku. Aj pôvodne to bolo o jedenástej dopoludnia, keď sa na slávnych hodinách moskovského bábkového divadla objavila postavička vlka. Hoci posledný sovietsky prezident Michail Gorbačov, pre svoje protialkoholické ťaženie prezývaný aj Michail Triezvy, posunul začiatok predaja alkoholu až na druhú hodinu popoludní, zaužívaný termín s vlkom sa už nezmenil. Teraz sa zjavne znovu oživí v bežnom slovníku Rusov.

VIDEO: Pozrite si, ako vyzerá jazda s 3 promile

Video
Mladý šofér si sadol za volant aj keď mal v krvi viac ako tri promile alkoholu.

Aj v súčasnosti platí v Rusku moratórium na nočný maloobchodný predaj alkoholu. Rusi si ho môžu kúpiť len od ôsmej ráno do hodiny pred polnocou. Regióny však majú právomoc stanoviť si aj prísnejšie obmedzenia a mnohé ju aj využívajú. Napríklad v Ťumenskej oblasti platí zákaz predaja alkoholických nápojov už od deviatej večer a v Petrohrade sa záujemcovia dočkajú vytúženej fľašky až hodinu pred poludním.

Ministerstvo zdravotníctva okrem toho navrhuje zvýšiť minimálny vek na predaj liehovín z 18 na 21 rokov, ako aj umožniť obciam obmedziť predaj alkoholu cez víkendy a sviatky.

Správa ministerstva uvádza, že predaj alkoholu na obyvateľa v roku 2022 prekročil očakávané hodnoty a zo 6,22 litrov ekvivalentu čistého liehu narástol na 6,44 litrov. Tieto údaje podľa odhadov pokrývajú ani nie polovicu skutočnej priemernej spotreby alkoholu. Popri zdanených liehovinách sa v Rusku na čierno obchoduje aj s nelegálnou vodkou, mnohí si pália samohonku a ďalší si zvykli na rôzne náhrady dostupné v lekárňach a drogériách.

Spolu so stúpaním spotreby alkoholických nápojov narastá aj riziko zvýšenia počtu cestných nehôd spôsobených pod ich vplyvom. Už teraz každú desiatu haváriu na ruských cestách spôsobuje opitý vodič.

Alkoholické nápoje sú jedinou kategóriou produktov, ktorých predaj vo vojnovom roku 2022 v Rusku vzrástol, ukázala analýza spoločnosti NielsenIQ. Objemy predaja alkoholu stúpli nielen v peňažnom vyjadrení (o 11,2 percenta), ale aj v litroch (o 0,7 percenta), píše spravodajský portál Moscow Times.

Predaj vodky a brandy sa v porovnaní s ostatnými slabšími druhmi alkoholických nápojov v dôsledku najnižšieho nárastu ich cien za uplynulý rok zvýšil najviac, zistila audítorská spoločnosť FinExpertiza. Za posledný rok podľa nej vzrástla spotreba tvrdého alkoholu až o 7,5 percenta.

fans Čítajte viac FOTO: Vodka tiekla potokom. Rusi oslavovali v uliciach Moskvy

Trend zvýšeného záujmu o alkohol odborníci registrujú od začiatku minulého roku, keď Kremeľ spustil rozsiahlu vojnu proti Ukrajine. „Pitie alkoholu je zvyčajne vnímané ako najdostupnejší spôsob zníženia úzkosti a stresu,“ cituje Moscow Times Agvana Mikaeliana, analytika FinExpertizy. Do polovice roku 2022 sa výdavky Rusov na alkohol, tabakové výrobky a sladkosti zvýšili o 20 percent, poznamenala spoločnosť.

Spotreba tvrdého alkoholu sa v porovnaní s predvojnovým rokom 2021 zvýšila takmer vo všetkých regiónoch krajiny. Z hľadiska predaja vedú severné oblasti: v Karélii dosahuje priemerne 15,5 litra tvrdého alkoholu na osobu a rok, na Sachaline – 14,9, v Komi – 14,6 litra.

Šéf Kremľa Vladimir Putin vyzval viacerých gubernátorov, aby začali ráznejšie bojovať proti nadmernej spotrebe alkoholických nápojov. Šéfa Voronežskej oblasti upozornil na tamojšiu vysokú mieru výskytu otravy alkoholom.

Ministerstvo zdravotníctva zaznamenalo nárast alkoholizmu nielen v ruských mestách ale aj na dedinách. Podľa agentúry RIA Novosti sa počet vidieckych obyvateľov závislých od alkoholu v Rusku vlani zvýšil o 7 percent a počet zistených duševných porúch v dôsledku alkoholizmu vzrástol o 6 percent.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vodka #vojna na Ukrajine #spotreba alkoholu