Poliaci identifikovali objekt nájdený v lese. Je to ruská raketa CH-55

Predmet vojenského pôvodu, ktorý našli v apríli v lese v Poľsku, je ruská raketa CH-55. S odvolaním sa na nemenované zdroje o tom v stredu informovali poľské médiá.

10.05.2023 21:25
debata (7)

Poľské úrady koncom mája informovali, že v lese neďaleko obce Zamosc pri meste Bydgoszcz sa našiel „vojenský objekt“. Miesto nálezu sa nachádza stovky kilometrov od hraníc s Ukrajinou, Bieloruskom i ruskou exklávou Kaliningrad. O aký objekt išlo a ani odkiaľ pochádza, pritom nešpecifikovali. Na mieste neboli nájdené nijaké stopy po výbuchu, uviedla vtedy prokuratúra.

Ziobro Čítajte viac Poliaci v lese našli raketu zem-vzduch s nápismi v ruštine

Podľa predbežných zistení technologického inštitútu poľských vzdušných síl ide o ruskú raketu CH-55, uviedla v stredu súkromná rozhlasová stanica RMF FM bez menovania svojho zdroja a tiež súkromná spravodajská televízia Polsat News.

CH-55 je zo vzduchu odpaľovaná strela s plochou dráhou letu vyvinutá v Sovietskom zväze, ktorá je schopná niesť jadrové hlavice.

VIDEO: Manévre aj streľba z tankov. V Poľsku sa Ukrajinci pripravili na Rusov
Video
Zistite viac o výcviku ukrajinských vojakov v Poľsku vo videu NATO.

Poľské ministerstvo obrany a ruské veľvyslanectvo vo Varšave odmietli tieto správy komentovať.

Poľsko je pritom podľa Reutersu ostražité v súvislosti s možným šírením zbraní z vojnou postihnutej susednej Ukrajiny predovšetkým od novembra minulého roka, keď dopad rakety v pohraničí zabil dvoch Poliakov. Varšava v tomto prípade nakoniec prišla k záveru, že išlo o zablúdenú raketu ukrajinskej protivzdušnej obrany.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine