Pri izraelskom raketovom útoku zomrel jeden z veliteľov Islamského džihádu

Izrael dnes podnikol ďalšie nálety v Pásme Gazy. Pri jednom z nich bol zabitý šéf raketového programu radikálnej skupiny Islamský džihád, informoval izraelský denník Haarec. Izraelská armáda uviedla, že terčom náletov sú pozície, odkiaľ teroristická skupina Islamský džihád odpaľuje rakety na Izrael.

11.05.2023 11:17
gaza útok izrael palestína nálet výbuch Foto: ,
Stúpajúci dym po izraelských náletoch na budovu v Gaze, 13. máj 2021.
debata (3)

Islamský džihád dnes pokoj zbraní podľa denníka The Times of Israel podmienil izraelským sľubom prestať so zabíjaním jeho bojovníkov.

Pri spoločnej operácii izraelskej armády a tajnej služby Šin Bet zaútočili bojové lietadlá na budovu na juhu Pásma Gazy, kde sa Alí Hasan Muhammad Ghálí skrýval, uviedol armádny hovorca. „Ghálí je považovaný za kľúčovú postavu palestínskeho Islamského džihádu a aktívne sa podieľal na nedávnom odpálení rakiet na Izrael,“ dodal hovorca.

Smrť jedného zo svojich veliteľov potvrdilo aj palestínske radikálne hnutie. „Alí Ghálí… veliteľ jednotky, ktorá má na starosti odpaľovanie rakiet… bol zavraždený na juhu Pásma Gazy spoločne s ďalšími mučeníkmi,“ uviedli vo svojom vyhlásení Brigády Al-Kuds, ktoré sú ozbrojeným krídlom hnutia.

izrael, gaza Čítajte aj Izraelská armáda reagovala na raketové útoky z pásma Gazy tankovou paľbou

Izrael zasiahol pozície v Pásme Gazy už v utorok a v stredu. Vtedy sa armáde rovnako podarilo zabiť troch z veliteľov palestínskeho hnutia. Celkovo si operácia proti skupine Islamský džihád v predchádzajúcich dňoch vyžiadala podľa Hamásom vedeného ministerstva zdravotníctva v Gaze životy 25 Palestínčanov, vrátane ozbrojencov, a 76 zranených. Izraelská armáda uviedla, že spolu s Ghálím v meste Chán Júnis zahynuli aj ďalší dvaja radikáli z Islamského džihádu.

Z Pásma Gazy teroristi na izraelské územie vypálili od začiatku terajších bojov 507 rakiet, z ktorých 368 prekonalo hranicu, uviedla dnes izraelská armáda. Väčšinu zachytil protiraketový systém.

Pri násilnostiach súvisiacich s izraelsko-palestínskym konfliktom zomrelo len tento rok od januára podľa AFP najmenej 120 Palestínčanov, väčšinou radikálov, ale aj rad civilistov, a tiež 19 Izraelčanov, jeden Ukrajinec a jeden Talian.

Izrael / Palestína / Západný breh Jordánu / Čítajte aj Izraelčania pri záťahu na okupovanom Západnom brehu zastrelili mladého Palestínčana

List The Times of Israel uviedol, že izraelské úrady prevádzkujú bezplatnú telefónnu linku poskytujúcu emočnú podporu imigrantom. Služba je dostupná v piatich jazykoch – angličtine, francúzštine, španielčine, ruštine a amharčine.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský džihád #izraelská armáda #izraelsko - palestínsky konflikt