V centre Milána sa ozval masívny výbuch. Niekoľko áut pohltili plamene

Na ulici Via Pier Lombardo v centre Milána sa dnes dopoludnia ozval výbuch. Prvé zábery, na ktorých je vidieť niekoľko áut v plameňoch a hustý dym, zverejnila stanica Sky. Je na nich počuť aj niekoľko ďalších menších explózií.

11.05.2023 12:45 , aktualizované: 14:27
Taliansko, Miláno, výbuch  Foto: ,
Požiar v centre Milána po výbuchu kyslíkových zásobníkov v dodávke, 11. Máj 2023.
debata

Podľa svedkov, ktorých cituje denník Corriere della Sera, zrejme explodovala nákladná dodávka prevážajúci zásobníky s kyslíkom. Podľa výpovedí svedkov dodávka prevážala kyslíkové bomby pravdepodobne určené pre blízky Taliansky auxologický inštitút. Jedna z kyslíkových bômb začala horieť, čo následne spustilo tzv. dominový efekt, ktorý vyústil do rozsiahlej explózie.

Neďaleko od miesta výbuchu sa nachádza zdravotnícke zariadenie pre deti a dorast. Podľa agentúry Reuters, ktorá cituje hasičov, nikto nezomrel, ale najmenej jedna osoba utrpela zranenia.

Milánsky starosta Sala uviedol, že „možno vylúčiť atentát“ či iné podobné podujatie. „Ide o dodávku, ktorá prevážala zásobníky kyslíka,“ povedal starosta k tomu, kde požiar a potom výbuch nastali. Dodal, že má informáciu o jednom zranenom. Podľa neho je situácia v okolí požiaru a výbuchu pod kontrolou.

Zraneným je podľa starostu vodič dodávky, ktorý sa snažil uhasiť oheň, ktorý vznikol v oblasti motora vozidla. To sa mu však nepodarilo a plamene zasiahli aj zásobníky kyslíka, ktoré prevážal, dodal Sala.

Jedného zraneného potvrdili aj hasiči a strážnici. Talianska tlač predtým písala o najmenej štyroch zranených.

"Počul som tri silné výbuchy a potom ďalšie menšie. Hneď som prispieval, aby som videl, čo sa stalo. Celá ulica bola v plameňoch a okolo behali ľudia, "povedal agentúre AFP jeden stavebný robotník, ktorý pracoval neďaleko miesta explózie.

Podľa talianskej tlače boli v súvislosti s výbuchom zranení najmenej štyria ľudia, a to vrátane vodiča dodávky, kde zrejme vypukol požiar. Úrady zatiaľ udalosť nekomentovali. Podľa tlače však polícia nechala v okolí evakuovať niekoľko domov a školu. Po výbuchu sa v plameňoch ocitlo niekoľko áut, ktoré sa podarilo rýchlo uhasiť. Požiar sa dotkol tiež bytov v okolitých budovách a jednej lekárne.

Ešte pred príchodom hasičov sa na mieste zhromaždilo niekoľko zvedavcov. Stĺp hustého čierneho dymu je vidieť aj z ďalších častí mesta.

Podľa agentúry ANSA dodávka v čase výbuchu nemala naštartovaný motor a na ulici len parkovala. Polícia a hasiči uviedli, že príčinou explózie mohla byť aj technická porucha vozidla.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #výbuch #Miláno