K trom prstom smrti chce prezident Pavel pridať Kyjevu bojové lietadlá

Česko odovzdá Ukrajine dva systémy protivzdušnej obrany KUB aj s raketami. Zvažuje tiež možnosť darovať Kyjevu bojové lietadlá L-159. Prezident Petr Pavel to povedal v relácii Radiožurnál Českého rozhlasu.

12.05.2023 14:00
L-159-alca Foto:
Česi môžu darovať Ukrajine lietadlá L-159.
debata (48)

Sytém KUB má podľa vzhľadu prezývku „tri prsty smrti“. Slúži proti lietadlám alebo vrtuľníkom, napísal portál Novinky.cz.

VIDEO: České lietadlá L-159 sú preverené bojom. Dostanú ich Ukrajinci?

Video
Ako bojuje české lietadlo L-159? Video: Aero Vodochody

Pavel poznamenal, že dva systémy protilietadlovej obrany KÚB s pomerne veľkým počtom rakiet „sú teraz v štádiu odovzdania“. Ukrajina ich podľa neho môže okamžite používať, pretože má na tento druh sovietskej techniky vycvičených vojakov.

Systém KUB vo výzbroji českej armády nahradia raketové komplexy Spyder z Izraela.

Ukrajina SR ČR Čaputová Pavel Návšteva Čítajte viac Pavel varoval Kyjev pred unáhlenou ofenzívou. Zelenskyj žiadal od neho aj od Čaputovej vyzbrojenie brigády

Daruje Praha malú flotilu?

Podľa Pavla je dôvod uvažovať aj o darovaní bojových lietadiel L-159 Ukrajine. Zopakoval, že Česká republika už poskytla Ukrajine približne sto tankov a podobný počet bojových obrnených vozidiel.

Prezident Petr Pavel pre český Rádiožurnál, časť o dodávkach protivzdušnej obrany a lietadiel Kyjevu sa na zázname začína 11:24 .

Český prezident pripomenul, že západné krajiny sa zatiaľ zdráhajú poskytnúť moderné bojové lietadlá, pretože príprava na ich použitie trvá dlho a aj preto, že stroje obsahujú utajované systémy. Aliančné štáty nechcú, aby sa tieto zariadenia dostali do rúk Ruska.

VIDEO: Takto Zelenskyj s Pavlom privítali v Kyjeve prezidentku Čaputovú
Video
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel koncom apríla spoločne navštívili Ukrajinu.

„Ale viem, že rokovania prebiehajú a nechajme sa prekvapiť, či nakoniec Ukrajina predsa len nejaké F-16, možno s demontovanou časťou týchto vybavení, dostane,“ poznamenal generál Pavel, ktorý bol v rokoch 2015 až 2018 predsedom vojenského výboru NATO.

Kyjev doteraz dostal od viacerých krajín stíhačky MiG-29 sovietskej výroby. Slovensko ich na Ukrajinu dodalo trinásť.

VIDEO: Do boja s Ruskom. Slovenské migy odleteli na Ukrajinu
Video
Pozrite si video Ozbrojených síl SR zachytávajúce odlet prvých stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu.

„Je na mieste uvažovať o tom, či by sme Ukrajine nemohli poskytnúť naše lietadlá L-159 s určitou perspektívou prezbrojenia, pretože aj tie by mohli Ukrajine významne pomôcť ako lietadlá priamej leteckej podpory pri protiofenzíve,“ dodal Pavel.

VIDEO: Bojový let: ukrajinský pilot v stíhačke MiG-29
Video
Pozrite si video ukrajinských vzdušných síl bojového letu stíhačky MiG-29.

Česká armáda prevzala 72 lietadiel L-159 od spoločnosti Aero Vodochody pred dvadsiatimi rokmi. Praha 21 kusov z nich predala americkej firme Draken na výcvik, ďalšie slúžia v Iraku a niekoľko ich poslala španielskej firme CASA v rámci výmeny za dopravné lietadlá.

L-159 je ľahké bojové lietadlo, určené primárne na podporu pozemných vojsk a sekundárne na prieskum. V obmedzenej miere je schopné viesť vzdušný boj proti vrtuľníkom, bezpilotným prostriedkom, ľahkým bojovým a transportným lietadlám. Dvojmiestne verzie L-159T1 a L-159B sú určené hlavne na výcvik pilotov, ale môžu byť použité aj na plnenie bojových úloh.

Aj L-39NG pre Ukrajinu?

Práve tento zýždeň sa v Aero Vodochody začala sériová výroba štyroch cvičných lietadiel L-39NG pre štátny podnik LOM Praha na výcvik vojenských pilotov. Nahradia lietadlá L-39C Albatros. Nové stroje sa vyrábajú aj pre Vietnam a Maďarsko a záujem má aj Slovensko.

Spoločnosť AERO Vodochody AEROSPACE, a. s., sa okrem iných potenciálnych zákazníkov dlhodobo venuje aj Ukrajine, pripomína časopis českého ministerstva obrany A report.

Ukrajina je tradičným dodávateľom motorov pre lietadlo L-39C: konkrétne ide o mamutieho záporožského výrobcu motorov Motor Sič s jeho vývojovým závodom Ivčenko Progress. AERO Vodochody spolupracuje s oboma závodmi už dlhé roky, dokonca vyvinulo riešenie pre lietadlo L-159 Alca s použitím ich motora.

Pavel v rozhovore pre český Rádiožurnál tiež potvrdil, že sa bude pravidelne radiť s tímom externých poradcov pre domácu a zahraničnú politiku, medzi ktorými sú Petr Pithart, Karel Schwarzenberg a Michael Žantovský. Ich činnosť bude koordinovať bývalý diplomat a Pavlov osobný priateľ Petr Kolář.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Aero Vodochody #bojové lietadlá #Petr Pavel #vojna na Ukrajine