Policajti rozbili najväčší balkánsky drogový kartel

Policajti v Srbsku a Holandsku počas štvrtkovej razie rozbili najväčšiu skupinu zaoberajúcu sa pašovaním drog na Balkáne. V piatok o tom na svojej internetovej stránke informoval Europol, policajný úrad EÚ.

12.05.2023 16:18
hotovosť peniaze bankovky kartel Foto:
Bankovky zhabané pri razii na balkánsky drogový kartel.
debata

V súvislosti s touto operáciou bolo zadržaných celkom 23 ľudí, vrátane troch šéfov organizácie, ktorých Europol označoval za ciele veľkého významu.

Policajti v Holandsku a Srbsku vo štvrtok vykonali koordinované razie, počas ktorých podnikli 35 domových prehliadok a v Srbsku zatkli 13 ľudí, vrátane šéfov skupiny. Zabavili pri nich tiež 15 luxusných áut, šperky a hodinky v odhadovanej hodnote asi dva milióny eur a tri milióny eur v hotovosti. Našli tiež tri automatické pušky, pištole, tlmiče, výbušniny alebo niekoľko stoviek kusov munície.

Policajti skupinu dopadli po tom, ako sa im predvlani podarilo prelomiť kľúčovú komunikačnú sieť Sky ECC, ktorú jej členovia používali. Vďaka spolupráci s Francúzskom, Belgickom a Holandskom a protidrogovým oddelením Europolu srbské bezpečnostné zložky odhalili kľúčových aktérov skupiny v Srbsku a získali prehľad o aktivitách skupiny vo svete. Predpokladá sa, že stojí za mnohotonovými dodávkami kokaínu, ktoré sa dostali do Európy bezprostredne z Kolumbie, Brazílie a Ekvádoru alebo cez prekladisko v západnej Afrike. Vďaka analýze dát zo siete Sky ECC sa tomuto kartelu podarilo pripísať najmenej sedem ton kokaínu zhabaného v európskych prístavoch v roku 2020.

debata chyba
Viac na túto tému: #kokaín #Srbsko #Balkán #drogový kartel #Europol #pašovanie drog