Tri milióny od oligarchu. Šéfa ukrajinského najvyššieho súdu pre korupciu odvolali

Ukrajinský najvyšší súd odvolal svojho predsedu Vsevoloda Kňazeva, ktorého protikorupčné úrady v noci na dnešok zadržali pri preberaní úplatku vo výške takmer troch miliónov dolárov. Oznámili to ukrajinské médiá.

16.05.2023 06:37 , aktualizované: 18:14
sudca, kladivko, zákony Foto:
Ilustračné foto
debata (44)

Sudcovia najvyššieho súdu na plenárnom zasadnutí vyjadrili nedôveru a predčasne ukončili právomoci svojho predsedu Vsevoloda Kňazeva kvôli odhaleniu korupcie. Pre toto rozhodnutie sa v tajnom hlasovaní vyslovilo 140 zo 142 prítomných sudcov, napísala agentúra Interfax-Ukrajina. Dvaja sudcovia hlasovali proti, dodal server RBK-Ukrajina.

Kňazov však naďalej zostáva sudcom. Tohto postavenia ho môže zbaviť len sudcovská rada.

Najvyšší súd do zvolenia nového predsedu povedie Dmytro Luspenčyk ako najdlhšie pôsobiaci sudca, napísal denník Ukrajinska pravda.

Za odplatu rôzne výhody

Ukrajinské protikorupčné úrady zadržali Kňazeva pri prijatí úplatku vo výške takmer troch miliónov dolárov. S odvolaním sa na ukrajinské médiá to uviedla agentúra DPA.

Ukrajinský národný protikorupčný úrad (NABU), ktorý na telegrame zverejnil fotografiu zväzkov stodolárových bankoviek vyložených na gauči, uviedol, že sa mu podarilo odhaliť rozsiahlu korupciu na najvyššom súde, kde bolo možné za odplatu získavať rôzne výhody.

Kňazov podľa agentúry Ukrinform dostal peniaze od ľudí, ktorí zastupovali jedného z ukrajinských oligarchov. Štyridsaťtriročný sudca stál na čele najvyššieho súdu od októbra 2021.

Podľa DPA tvrdý boj proti korupcii opakovane sľubuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý chce ukázať, že jeho krajina je pripravená na začatie prístupových rozhovorov s Európskou úniou. Prijatie protikorupčných reforiem je jednou z kľúčových požiadaviek pre vstup Ukrajiny do EÚ. Dvadsaťsedmička vlani Kyjevu v reakcii na ruskú inváziu udelila štatút kandidátskej krajiny.

V najnovšom indexe vnímania korupcie organizácie Transparency International sa Ukrajina umiestnila na 116. mieste zo 180 krajín. Oproti roku 2022 si polepšila o jednu priečku.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Najvyšší súd #Ukrajina