Do bojov je nasadených 400-tisíc Rusov. Cudzincov? Minimum, Putin verí väzňom, tvrdí Kyjev

Do bojov na Ukrajine je v súčasnosti nasadených približne 400 000 Rusov. V štátnej televízii to podľa agentúry DPA uviedol riaditeľ ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR Kyrylo Budanov.

16.05.2023 22:39
rusko Foto: ,
Ruskí vojaci pochodujú na Červenom námestí v Moskve počas vojenskej prehliadky v utorok 9. mája 2023 pri príležitosti 78. výročia ukončenia druhej svetovej vojny.
debata (22)

Budanov spresnil, že výlučne vojenskú zložku tvorí približne 370 000 vojakov. Okrem toho je do bojov zapojených okolo 20 000 príslušníkov Ruskej gardy, polovojenskej elitnej jednotky. Súkromné zoskupenia, ako napríklad žoldnierska skupina vagnerovcov, majú ďalších takmer 7 000 bojovníkov.

VIDEO: Jar je tu. Majú už Ukrajinci pre protiútok heslo?
Video

Budanov uviedol, že na strane ruských jednotiek bojuje len málo cudzincov. „Nikdy si nedali námahu s tým, aby nechali bojovať cudzincov,“ podotkol. Dodal, že Rusko sa skôr rozhodlo nahradiť straty na Ukrajine väzňami.

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky ruské ozbrojené sily v súčasnosti nemajú dostatok personálu na vedenie rozsiahlych ofenzív. Preto sa skôr pripravujú na obranu už dobytých území.

Kyjev odhaduje, že Rusko od začiatku invázie vlani vo februári prišlo o takmer 200 000 vojakov. Z tejto štatistiky, ktorá sa aktualizuje denne, však podľa DPA nie je jasné, či sú do nej započítaní len mŕtvi, alebo aj zranení. Žiadna zo strán však nezverejňuje skutočné počty bojujúcich vojakov ani svoje straty.

vagnerovci, vagnerova skupina, žoldnieri Čítajte viac Vagnerovci pri Bachmute vedú spory s ruskými žoldniermi iných zoskupení
22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ruská armáda #vojna na Ukrajine