Patriot - Kinžal: Remíza v súboji superzbraní?

Zostrelili Ukrajinci nad Kyjevom šesť rakiet, ktoré Moskva vydáva za zázračnú a nezničiteľnú zbraň? Alebo, naopak, zlikvidovala ruská superstrela Kinžal podobne ospevovaný americký komplex protivzdušnej obrany Patriot? Ktorá zo znepriatelených strán hovorí pravdu a ktorá klame? Alebo si obe skutočnosť čiastočne upravujú podľa vlastnej potreby...

17.05.2023 18:34
Patriot, Nemecko Foto: ,
Systém protivzdušnej obrany Patriot.
debata (604)

To, že bojujúce strany zahmlievajú, je prirodzené. Ide o veľa. Obe potrebujú propagandu úspechu na povzbudenie bojovej morálky pred črtajúcou sa rozhodujúcou fázou vojny. A tiež kalkulujú, ako majú nasadzovať najvzácnejšie kusy zo svojho arzenálu.

VIDEO: Chránil Kyjev, Rusi ho vystopovali. Zásah systému Patriot na Ukrajine.
Video
Ukrajina poprela tvrdenie, že ruská hypersonická strela Kinžal počas leteckého útoku na Kyjev zničila raketový systém protivzdušnej obrany Patriot. Ruské ministerstvo obrany takmer okamžite po útoku tvrdilo, že systém americkej výroby bol zničený.

Čo kto tvrdí?

Po noci na utorok, ktorá bola v ukrajinskej metropole jednou z najrušnejších za bezmála pätnásť mesiacov od začiatku ruskej agresie, sa Kyjev i Moskva pochválili svojimi mimoriadnymi úspechmi. Ukrajinci tvrdia, že zostrelili všetkých 18 rakiet, ktoré na ich metropolu vypálili Rusi, vrátane nadzvukových striel Kinžal.

VIDEO: Patrioty, ktoré Kyjev dostal od USA.
Video

Túto pýchu ruského vojensko-priemyselného komplexu, pomenovanú po dýke s obojstranným ostrím, ukrajinská protivzdušná obrana podľa vlastného tvrdenia úspešne zachytila už pred desiatimi dňami. Podarilo sa jej to vraj vďaka komplexu protivzdušnej obrany Patriot, ktorý Washington dodal Kyjevu minulý mesiac. Tentoraz sa však údajne podarilo trafiť až šesť týchto hypersonických rakiet, o ktorých šéf Kremľa s obľubou hovorí, že na ne neexistuje protizbraň.

Oslepili Patriot?

Moskva dianie popisuje úplne inak. Na Kyjev vraj vypálila jediný Kinžal, ktorému sa podarilo vyradiť Patriot. „Nevypustili sme toľko Kinžalov, koľko vraj zakaždým svojimi vyhláseniami zostrelia,“ citovala agentúra RIA Novosti ruského ministra obrany Sergeja Šojgua.

Ruskú verziu pre denník Komsomolskaja pravda popísal vojenský expert Viktor Baranec. „Vpredu na ciele šli naše drony Geraň. Zachytili ich americké radary, ktoré tak prezradili svoje pozície. Ďalej leteli protiradarové strely, ktoré zničili lokátory. A potom leteli rakety Kalibre a Kinžale na už oslepený Patriot a ďalšie ciele,“ hovorí podplukovník v zálohe, ktorý zhodne s ruským ministerstvom obrany tvrdí, že Moskva minula len jediný Kaliber.

Putinova superzbraň

Video
Raketa Sarmat – v kódovaní NATO označovaná ako Satan 2 – patrí podľa ruského prezidenta Vladimira Putina do generácie „neporaziteľných“ zbraní spolu s hypersonickými strelami Kinžal a Avangard.

Kyjev poprel, že by prišiel o jeden z najpokročilejších systémov protivzdušnej obrany. „Nebojte sa o osud Patriotov,“ citoval hovorcu vzdušných síl Jurija Ihnata denník Ukrajinská pravda. „Z technického hľadiska je Patriot komplex, batéria, divízia, systém, každý ho nazýva inak,“ vysvetlil s tým, že okrem radaru má až osem odpaľovacích zariadení. „Čiže je nemožné zničiť tento systém nejakým Kinžalom. Ponechajme to, čo hovoria v ich propagandistickom archíve,“ dodal a k slovám hovorcu ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova sa odmietol vyjadriť.

„Klamára Konašenkova, ktorý osemkrát zničil celú zostavu nášho letectva, nekomentujeme. Keby sme mali toľko lietadiel, koľko ich ‚zničil‘, asi by sme už dávno zvíťazili,“ poznamenal sarkasticky Ihnat.

To, že Patriot sa nedá zničiť jednou strelou Kinžal, tvrdí aj ukrajinský vojenský expert Roman Svitan. „Patriot je komplex. Skladá sa z riadiaceho vozidla, radaru a ôsmich odpaľovacích zariadení, z ktorých každé má štyri rakety. Celkový počet vozidiel je teda desať. A týchto desať bodov môže byť rozptýlených nejakých desať až dvadsať kilometrov od seba,“ citoval portál rádia Echo plukovníka letectva, podľa ktorého Patriot naďalej zostáva funkčný, o čom sa Rusi presvedčia, ak si na Kyjev risknú vypáliť ďalšie vzácne strely, akých majú v arzenáli len niekoľko desiatok.

Rusko, Ukrajina, Kindžal Čítajte viac Nepolapiteľná dýka. Prečo Rusi odpálili až šesť Kinžalov naraz?

Škody na systéme Patriot sú minimálne, informovala v noci na štvrtok televízia CNN. Spojené štáty vyslali inšpektorov, aby systém preskúmali po tom, ako Ukrajinci uviedli, že je zjavne poškodený, ale experti dospeli k záveru, že Patriot je stále funkčný. Poškodený nebol ani radar, ktorý je jednou z najdôležitejších častí komplexu, dodala CNN. Americkí predstavitelia uviedli, že veria, že zariadenie nebude potrebné stiahnuť z bojiska na opravu.

Batéria Patriot má šesť hlavných častí: generátory, radarovú stanicu, riadiacu stanicu, antény, odpaľovacie zariadenia a protiraketové strely. Tieto prvky spolupracujú pri odpálení rakety Patriot a jej úspešnom navedení na cieľ, poznamenala CNN a dodala, že nie je jasné, ktorá časť bola poškodená a či toto poškodenie spôsobil priamy zásah alebo padajúce úlomky zo zostrelenej ruskej rakety.

Kupola brzdí Putina

Rusku na vyradení Patriotov, ktoré bránia nebo nad ukrajinskou metropolou, mimoriadne záleží, keďže si od neho sľubujú oslabenie protivníka pred jeho chystanou protiofenzívou.

„Dôvod pokusov o prerazenie leteckej kupoly nad Kyjevom je zrejmý,“ napísala pre denník Novaja gazeta Evropa renomovaná komentátorka Julia Latyninová. „Existencia tejto kupoly uzatvára Putinovi posledné možnosti, ako reagovať na úspešnú ukrajinskú ofenzívu. Konkrétne stráca šancu na ‚úder na centrá prijatia rozhodnutí‘, ktorým celý čas strašili kremeľskí stratégovia a propagandisti,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

604 debata chyba
Viac na túto tému: #Patriot #vojna na Ukrajine #kinžal #systém protivzdušnej ochrany