Odsúdili aktivistov PiS, ktorí použili tri milióny zlotých pre Červený kríž na kampaň

Súd v Poľsku odsúdil deväť ľudí vrátane dvoch bývalých aktivistov vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) za použitie darov určených pre regionálnu organizáciu Červeného kríža na financovanie predvolebnej kampane. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

17.05.2023 22:27
debata

Súd v meste Vroclav odhadol, že tento podvod stál Červený kríž tri milióny zlotých (zhruba 608-tisíc eur).

Súd odsúdil bývalého riaditeľa vroclavského Červeného kríža Jerzyho G. na tri roky a päť mesiacov väzenia. Jeho zástupca Piotr B. strávi vo väzení dva roky a sedem mesiacov.

Obaja boli aktivistami PiS a pôsobili vo funkciách krajského poslanca a zákonodarcu. Súd im tiež nariadil vrátenie peňazí a zaplatenie pokút.

Ostatní odsúdení dostali tresty odňatia slobody v trvaní od 12 do 18 mesiacov, dvaja z nich podmienečne. Voči rozsudkom je možné sa odvolať.

Jaroslaw Kaczynski Čítajte viac Kaczyński obvinil Nemcov, že chcú opäť vládnuť Európe

Súd všetkých uznal za vinných z predaja oblečenia a potravín darovaných Červenému krížu s cieľom presmerovať tieto peniaze na regionálnu kampaň PiS pred parlamentnými voľbami v roku 2015. PiS vtedy vo voľbách zvíťazila a pri moci je druhé funkčné obdobie.

Verdikt podľa AP môže spôsobiť problémy PiS, ktorá začala s intenzívnou kampaňou pred jesennými parlamentnými voľbami. Pochybnosti sú aj využití dotácií vo výške desiatok miliónov zlotých od ministerstva školstva, ktoré mali ísť miesto vzdelávacích programov na nákup nehnuteľností.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Červený kríž #Právo a spravodlivosť #PiS