Bývalého českého hajtmana Ratha prepustili z väzenia. Odpykával si trest za korupciu

Bývalého stredočeského hajtmana Davida Ratha v utorok prepustili na slobodu. V brnianskej väznici si od januára odpykával trest za korupciu. Súd mu vlani v júni o rok predĺžil sedemročný trest v druhej vetve kauzy manipulácií pri zadávaní zákaziek v Stredočeskom kraji.

18.05.2023 11:53
David Rath Foto:
David Rath s políciou, ktorá prehľadala jeho vilu. Podľa zverejnených informácií tam vyšetrovatelia našli desiatky miliónov českých korún. Rathov obhajca tvrdí, že v skutočnosti išlo len o tisíce.
debata (2)

Rath si vo väzení najprv odpykal 3,5 ročný trest v prvej vetve kauzy. Súd ho v januári 2021 podmienečne prepustil. Po roku sa však bývalý politik musel do väzenia vrátiť.

Polícia Ratha zadržala v máji 2012 so sedemmiliónovým úplatkom, ktorý si niesol v krabici od vína.

Pražský vrchný súd neskôr uznal Rathovu vinu v prípadoch ovplyvňovania tendrov na rekonštrukciu zámku Buštehrad pri Kladne a budovy gymnázia v Hostiviciach neďaleko Prahy.

David Rath hajtman Čítajte aj Bývalý hajtman David Rath nastúpil do väzenia

Za túto tzv. prvú vetvu prípadu Ratha odsúdili na sedemročné väzenie, peňažný trest desať miliónov českých korún (asi 423.000 eur) a zákaz činnosti. Tento trest dostal za zabezpečenie výhody pri zadávaní verejnej zákazky a poškodzovanie finančných záujmov EÚ.

V druhej vetve prípadu čelila obžalobe aj najväčšia česká stavebná firma Metrostav. Podľa rozsudku podplácala a manipulovala s verejnými zákazkami. Súd jej uložil peňažný trest desať miliónov korún (približne 423.000 eur) a vylúčenie z účasti na verejnom obstarávaní na tri roky. Rovnaký trest dostala aj ich dcérska spoločnosť Metrostav Infrastructure. Rozhodnutie súdu v druhej vetve kauzy bude pre odvolania skúmať Najvyšší súd ČR.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Česko #David Rath #hajtman