Moskva považuje Bachmut za dobytý. Ešte máme v rukách Lietadlo, hovorí Kyjev

Majú ruskí vojaci pod kontrolou celý Bachmut? Ukrajina odkazuje, že ešte nie. Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj však nepriamo potvrdil, že ho už mohli stratiť. Myslím si, že Bachmut už nie je v ukrajinských rukách, dnes už je len v našich srdciach, odpovedal na otázku novinára na svojej ceste v Japonsku. Neskôr však jeho kancelária uviedla, že odpoveď mala presne opačný význam, že Bachmut Rusi nedobyli, ale ho zničili, preto zostal len v "našich srdciach".

21.05.2023 07:35 , aktualizované: 10:43
vojna na Ukrajine, vagnerovci, bachmut Foto: ,
Na tomto zábere prevzatom z videa zverejneného tlačovou službou Prigozhin v sobotu 20. mája 2023 členovia vojenskej spoločnosti Wagner Group Jevgenija Prigožina mávajú ruskou národnou a Wagnerovou vlajkou na vrchole poškodenej budovy v Bakhmute na Ukrajine.
debata (275)

Ruským jednotkám sa spolu s vagnerovcami podarilo dobyť Bachmut, uviedlo podľa agentúry AP ruské ministerstvo obrany. Predtým to isté tvrdil šéf súkromnej vojenskej skupiny Vagner Jevgenij Prigožin, Kyjev to však odmietol. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová však priznala, že situácia v meste, o ktoré sa bojuje už niekoľko mesiacov, je pre ukrajinské sily kritická. Ak sa ruské tvrdenie potvrdí, pôjde podľa agentúry Reuters o najväčší bojový úspech Ruska za posledných 10 mesiacov.

Video
Rusi priniesli skazu. Čo zostalo z Bachmutu?

Ruská nezávislá webová stránka Meduza poznamenala, že štvrť na juhozápade mesta (Litak), kde sa podľa nej ukrajinskí obrancovia stále držia, sa nachádza na kopci. Miesto s niekoľkými poškodenými viacposchodovými obytnými domami má preto strategický význam, uviedla. Ukrajinskí obrancovia oň bojujú s nepriateľom od februára.

„V Bachmute prebiehajú prudké boje. Situácia je kritická. Naše jednotky zároveň držia obranu v okrese prezývanom Lietadlo. V súčasnosti majú naši obrancovia pod kontrolou niektoré priemyselné a infraštruktúrne objekty v tomto okrese, ako aj obytnú oblasť,“ uviedla Maljarová.

Dymiace budovy brániaceho sa mesta Bachmut, 26....
Streľba ukrajinských vojakov, brániacich mesto...
+9Ukrajinské APC na ceste do mesta Bachmut, 26....

Jej vyhlásenie prišlo krátko po tom, ako šéf ruských žoldnierov oznámil úplné obsadenie Bachmutu ruskými silami. „Dnes na poludnie bol Bachmut úplne obsadený. Úplne sme obsadili celé mesto, dom po dome,“ uviedol Prigožin podľa agentúry Reuters v oznámení zverejnenom na platforme Telegram. Dodal, že jeho muži začnú od stredy mesto opúšťať a ponechajú ho v rukách pravidelnej ruskej armády. Podobné tvrdenia nie je možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov, keďže boje pokračujú. V minulosti Prigožin opakovane zverejnil tvrdenia, že jeho muži obsadili ukrajinské dediny, ktoré sa následne nepotvrdili, konštatuje BBC na svojej ruskojazyčnej webovej stránke.

Približne osem hodín po Prigožinovi informovalo o zajatí Bachmutu podľa agentúry AP aj ruské ministerstvo obrany. Ruský prezident Vladimir Putin neskôr zablahoželal vojakom k úplnému ovládnutiu mesta, ktoré sa stalo jedným zo symbolov vojny.

„Nie je to pravda. Naše jednotky pokračujú v boji v Bachmute,“ odmietol Prigožinovo vyhlásenie hovorca východnej skupiny ukrajinských jednotiek Serhij Čerevatij v komentári pre agentúru Reuters ešte pred vyjadrením ruského ministerstva obrany.

Video
Sneh, blato, smrť. Takéto drsné podmienky boli v bojoch o Bachmut

Podľa tlačovej agentúry Unian Čerevatyj predtým v televíznom vysielaní hovoril o tom, že Rusom sa nepodarilo obsadiť ukrajinské pozície v meste, a poukázal aj na miestne úspechy ukrajinskej armády. Podľa Unianu reagoval na informácie šírené ruskou propagandou o údajnom dobytí mesta ruskými silami.

Ruské sily sa pokúšajú dobyť Bachmut už deväť mesiacov. V posledných dňoch ruská armáda s veľkou pravdepodobnosťou presunula do mesta nové jednotky, uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany. Maljarovová tiež varovala pred presunom ruských záloh do oblasti Bachmutu tento týždeň. V posledných dňoch sa však objavili aj správy o úspešných miestnych protiútokoch ukrajinskej armády, ktoré potvrdili zahraniční analytici.

Správy o ukrajinských úspechoch sa týkali predovšetkým ukrajinského postupu pri severnom a južnom okraji Bachmutu. Agentúra Reuters uviedla, že išlo o najrýchlejší ukrajinský postup za posledných šesť mesiacov a že Prigožin v súvislosti s ním hovoril o nebezpečenstve obkľúčenia svojich bojovníkov.

O ukrajinských protiútokoch v oblasti Bachmutu americký Inštitút pre štúdium vojny vo svojej najnovšej analýze situácie na Ukrajine napísal, že pravdepodobne do značnej miery odvrátili hrozbu obkľúčenia Ukrajincov ruskými silami.

275 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Bachmut