Zelenskyj: Náš mierový plán má podporu po celom svete

Ukrajina predložila svetu svoj mierový plán a podporu preneho nachádza v Ázii, v arabskom svete, v Európe i v Latinskej Amerike. Na twitteri to v nedeľu uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

21.05.2023 08:36
Japonsko, summit G7, Ukrajina, vojna na... Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sedí v aute počas jeho príchodu na stretnutie skupiny G7 (siedmich najbohatších ekonomík sveta) v japonskom meste Hirošima 20. mája 2023.
debata (66)

Bolo to po tom, ako v Hirošime vystúpil pred lídrov štátov skupiny G7 a predstaviteľov ďalších krajín prizvaných na víkendový summit. Schôdzka mu dala príležitosť presviedčať krajiny ako Brazília a India, ktoré sa k ruskej agresii proti Ukrajine stavajú vlažnejšie, píše agentúra Reuters.

Video
Zelenskyj sa v Hirošime stretol s lídrami štátov G7

S indickým premiérom Naréndrou Módím sa Zelenskyj stretol už v sobotu, keď po prílete do Japonska absolvoval sériu bilaterálnych rozhovorov. V nedeľu potom bolo na programe spoločné rokovanie s prezidentmi a premiérmi Spojených štátov, Kanady, Japonska, Nemecka, Francúzska, Británie a Talianska, ako aj s lídrami ôsmich krajín prizvaných na summit.

„Ukrajina navrhla svetu svoj mierový model,“ uviedol Zelenskyj v odkaze na sadu princípov pre ukončenie vojny, s ktorou prišiel už vlani na summite skupiny G20. „Od Japonska po arabské krajiny, od Európy po Latinskú Ameriku, nachádzame podporu. A pokračujeme v tejto práci,“ napísal na twitteri.

Jeho príspevok zahŕňal aj video so zábermi z rokovania, ktoré okrem iného ukazovali, že ukrajinský prezident sedel vedľa Módího a juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola. Zelenskyj na stretnutí nadväzoval na niekoľkodňovú sériu zahraničných ciest, ktorá ho zaviedla aj na summit Ligy arabských štátov v Saudskej Arábii. Ukrajinský prezident sa snaží posilniť podporu od medzinárodného spoločenstva v čase, keď sa jeho krajina pripravuje na protiofenzívu s cieľom získať späť oblasti zabrané ruskými silami.

"Kolonizátor musí ísť preč. A svet má dostatočnú moc na to donútiť Rusko krok za krokom obnoviť mier, "uviedol.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #G7 #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj