Zelenskyj uistil Bidena, že Kyjev nebude stíhačkami F-16 útočiť na ruské územie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj "jednoznačne uistil" Spojené štáty, že Ukrajina nepoužije stíhačky F-16 na útoky na ruské územie. V nedeľu to uviedol americký prezident Joe Biden.

21.05.2023 13:53
Joe Biden / Volodymyr Zelenskyj / Foto: ,
Americký prezident Joe Biden (vpravo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa rozprávajú počas ich bilaterálneho stretnutia v rámci summitu skupiny G7 v japonskom meste Hirošima 21. mája 2023
debata (126)

„Dostal som od Zelenského jednoznačné uistenie, že ich (stíhačky F-16) nepoužijú k presunu na ruské geografické územie, ale“ budú ich môcť použiť proti ruským jednotkám na ukrajinskom území, povedal Biden v rámci summitu G7 v japonskej Hirošime.

Ukrajinci presadnú do stíhačiek F-16. Čo musia zvládnuť na boj s Rusmi?

Video
US Air Force

Šéf Bieleho domu tiež svojho ukrajinského kolegu zároveň uistil, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa nepodarí zlomiť vôľu spojencov Ukrajiny. Biden v nedeľu oznámil aj nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ktorý bude zahŕňať muníciu i obrnené vozidlá.

Americký prezident v piatok neoficiálne uviedol, že USA podporia výcvik ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16, čím položil základy pre ich prípadnú dodávku na Ukrajinu. Zelenskyj poďakoval partnerom za prísľub o posilnení ukrajinského letectva. „Sme naozaj vďační Spojeným štátom,“ citovala jeho slová britská spravodajská stanica Sky News.

Zároveň dodal, že nevie koľko stíhačiek F-16 Ukrajina dostane. „Nie je to tajomstvo, naozaj neviem,“ povedal.

F-16 / Stíhačka / Čítajte viac Ukrajina by mohla dostať až 36 stíhačiek F-16. Stroje zrejme poskytnú Dánsko a Holandsko
126 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #F-16 #Volodymyr Zelenskyj #prezident Joe Biden