Poľsko existuje len vďaka Sovietskemu zväzu. Dlhujete nám 750 miliárd dolárov, odkázal Poliakom šéf ruskej dumy

Poľsko stratilo historickú pamäť a zabudlo, že ako štát existuje len vďaka niekdajšiemu Sovietskemu zväzu, napísal na telegrame vplyvný predseda ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin.

22.05.2023 12:00
Stalin / Komunisti / Komunistická strana / Foto:
Ilustračné foto
debata (324)

Varšava by podľa neho mala Moskve vrátiť asi 750 miliárd dolárov investovaných v povojnovom období v Poľsku. Poľský premiér Mateusz Morawiecki dnes Volodinove požiadavky označil za typickú propagandistic­kú hru.

Volodin Poľsku vyčíta, že odstraňuje pomníky sovietskych vojakov, obviňuje ho, že zatvára ruské školy a zabavuje ruský majetok. Okrem náhrady investície by Varšava podľa neho mala vrátiť územie, ktoré získala po druhej svetovej vojne.

Rusi na Ukrajine utiekli aj pred poľskými Krabmi.

Video

Poľsku v nedeľnom príspevku na telegrame vyčítal, že „sa správa hulvátsky“. Uviedol tiež, že jeho návrhmi sa budú zaoberať ruskí poslanci, budú konať napríklad o možnom zákaze vjazdu poľských nákladných áut na ruské územie.

Moskva Poľsku hrozila „veľmi silnou reakciou“ potom, čo úrady vo Varšave na základe súdneho rozhodnutia koncom apríla prevzali školu spadajúcu pod ruské vyslanectvo.

Poľský premiér Morawiecki v pondelok uviedol, že ruská propaganda „je už stovky rokov dokonalá v prekrúcaní skutočnosti“. Pripomenul, že Sovietsky zväz, predchodca dnešného Ruska, napáchal v Poľsku ohromné materiálne škody a Rusko ich teraz vo veľkom spôsobuje na Ukrajine.

Poľsko a Rusko sa dlhodobo rozchádzajú v hodnotení mnohých historických udalostí. Zatiaľ čo podľa Varšavy napríklad príchod Červenej armády na konci druhej svetovej vojny znamenal koniec nacistickej nadvlády, priniesol ale začiatok komunistickej diktatúry riadenej z Moskvy.

Poľsko tiež pripomína, že druhou svetovou vojnou rozpútal pakt o neútočení uzavretého v auguste medzi nacistickým Nemeckom a komunistickým Sovietskym zväzom. V jeho dôsledku sovietska armáda okupovala východné Poľsko.

Moskva oponuje, že dohody s nacistickým Nemeckom ako prvé začali uzatvárať západné krajiny, a pripomína Mníchovskú dohodu, v ktorej Británia, Francúzsko a Taliansko súhlasili s postúpením československého pohraničia Nemecku.

Agentúra PAP dnes napísala, že Poľsko pripravuje správu o stratách spôsobených Sovietskych zväzom. „Musí byť rovnako solídne podložená ako správa týkajúca sa škôd, ktoré v Poľsku vznikli v dôsledku útoku zo strany nacistického Nemecka,“ povedal námestník ministra zahraničných vecí pre otázky reparácií Arkadiusz Mularczyk.

Poľsko vlani škody spôsobené v dôsledku nacistickej okupácie vyčíslilo na 6,2 bilióna zlotých. Vláda v Berlíne však dala Varšave opakovane najavo, že otázku odškodnenia považuje za uzavretú.

324 debata chyba