Ruskí partizáni zaútočili na Rusko. Chcú oslobodiť krajinu od Putinovej "diktatúry"

V ruskej Belgorodskej oblasti na hraniciach s Ukrajinou sa bojuje. Podľa miestnej správy na územie Ruskej federácie vstúpili prieskumné jednotky ukrajinskej armády a oblasť čelila od rána ostreľovaniu, pri ktorom utrpelo zranenie päť ľudí.

22.05.2023 14:14 , aktualizované: 18:06
Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko... Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin v Riazanskej oblasti na juhu Ruska október 2022
debata (1081)

Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov stanici Suspilne povedal, že za operácie v Belgorodskej oblasti sú zodpovedné ruské skupiny bojujúce na strane Ukrajiny. Podľa Mychajla Podoljaka z kancelárie ukrajinského prezidenta nemá Kyjev s udalosťami v Belgorodskej oblasti nič spoločné, sú prácou ruských partizánov.

Jar je tu. Majú už Ukrajinci pre protiútok heslo?

Video

Ukrajinskí vojaci z jednotiek, ktoré majú na starosti prieskum a sabotáž, podľa belgorodského gubernátora Vjačeslava Gladkova vstúpili na územie Grajvoronského okresu, ktorý leží na hraniciach s Ukrajinou.

„Ozbrojené sily Ruskej federácie spoločne s pohraničníkmi, národnou gardou a (tajnou službou) FSB podnikajú opatrenia potrebné na zničenie nepriateľa,“ uviedol na telegrame Gladkov.

V ďalších dvoch príspevkoch na tej istej komunikačnej platforme informoval o piatich ranených pri ukrajinskom ostreľovaní. Medzi zranenými je podľa neho aj žena, ktorá je v ťažkom stave. Ostreľovanie podľa neho okrem toho zasiahlo v meste Grajvoron tri rodinné domy a vo vedľajšej dedine škôlku.

Snaha odvrátiť pozornosť?

Ruské ministerstvo obrany, ruská tajná služba FSB a Pohraničná stráž informovali ruského prezidenta Vladimira Putina o „pokuse o inváziu ukrajinských sabotérov v oblasti Belgorod“, povedal pre agentúru TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„Ruské sily pracujú na tom, aby ukrajinské prieskumné jednotky z územia Ruskej federácie vytlačili a zničili ich,“ uviedol Peskov, podľa ktorého ide o snahu odvrátiť pozornosť od situácie vo východoukrajinskom meste Bachmut. Rusko tvrdí, že Bachmut dobylo, Kyjev uvádza, že sa o mesto stále bojuje.

Rusi ovládajú Bachmut? Ukrajinské špeciálne jednotky sú stále v meste.

Video

Operácie na území Belgorodskej oblasti ale podľa Jusova vykonávajú výlučne ruskí občania z légie Sloboda Rusku a Ruského dobrovoľníckeho zboru (RDK), ktorý od minulého leta bojuje ako súčasť ukrajinských ozbrojených síl. Ich cieľom je utvorenie „bezpečnostného pásma“ na ochranu ukrajinských civilistov a „oslobodenie územia od takzvaného Putinovho režimu“, uviedol Jusov.

Demilitarizovaná zóna a oslobodenie celého Ruska

Podobne sa v pondelok podľa serveru Suspilne vyjadrila samotná légia Sloboda Rusku, ktorá oznámila, že jej cieľom je vytvoriť v ruskom pohraničí „demilitarizo­vanú zónu“.

„Situácia je zložitá, légie a Ruský dobrovoľnícky zbor vytvárajú demilitarizovanú zónu na hranici s Ruskou federáciou, aby (ruské sily) nemohli Ukrajinu ostreľovať,“ uviedla tlačová služba légie. „V budúcnosti smerujeme k oslobodeniu celého Ruska od Putinovej diktatúry a ukončeniu zločinnej vojny,“ cituje Suspilne légiu.

Zapojenie Kyjeva na twitteri odmietol aj Podoljak, podľa ktorého „Ukrajina udalosti v Belgorodskej oblasti so záujmom sleduje a študuje situáciu, nemá s ňou ale nič spoločné“. „Neoficiálne partizánske skupiny sa skladajú z ruských občanov,“ uviedol.

Légia Sloboda Rusku a Ruský dobrovoľnícky zbor dnes okolo druhej hodiny miestneho času (13:00 SELČ) oznámili, že „oslobodili“ Kozinku a vošli do neďalekej obce Grajvoron.

Komandá RDK na dôkaz svojich tvrdení o prieniku na ruské územie zverejnili aj krátke, asi päť sekúnd trvajúce videá. Z videozáznamu sa dá usúdiť, že výpady na ruské územie sa uskutočnili v noci.

Na prvom z nich stojí niekoľko mužov vo vojenských uniformách pred smerovníkom do obce Bezľudovka v Belgorodskej oblasti na západe Ruska. Na druhom videu sú ozbrojení muži pri smerovníku v obci Čuroviči v Brianskej oblasti. Na tretej snímke sú ozbrojení muži pri tabuli obce Ľubimova v Kurskej oblasti.

Ukrajinci presadnú do stíhačiek F-16. Čo musia zvládnuť na boj s Rusmi?

Video

Od dnešného rána hlási Belgorodská oblasť ostreľovanie, v Belgorode sa spustila siréna. Podľa ruskojazyčného serveru BBC a agentúry Unian sa terčom ostreľovania stala okrem iného obec Kozinka, ktorá leží priamo pri hraničnom priechode medzi oboma bojujúcimi krajinami. Ukrajina sa k útokom nevyjadrila.

Na sociálnych sieťach sa od pondelkového rána objavovali neoverené zábery Kozinky, kde z niektorých domov stúpa dym.

Podľa Unianu mesto Belgorod hlásilo rozsiahly útok bezpilotných lietadiel a ruské oblastné úrady zničenie jedného z hraničných priechodov – zrejme toho, ktorý je na záberoch z Kozinky. Leží zhruba napoly cesty podľa hranice medzi ukrajinskými mestami Charkov a Suma.

Vojenskú aktivitu zaznamenal aj ukrajinský kanál na telegrame Skrinka Pandory, ktorý zverejnil video ukrajinských tankov – tie podľa neho prekročili hranicu s Ruskom.

Na iných videách sú vrtuľníky nad Belgorodskou oblasťou. Zábery nie je možné nezávisle overiť. Ďalšie videá ukazujú napríklad pohyb vojakov v uliciach s popisom, že ide o miesta na ruskej strane hranice.

S odvolaním sa na nemenované zdroje rovnakú aktivitu v Belgorodskej oblasti hlásia aj niektoré ruské kanály, podľa ktorých ukrajinské prieskumné jednotky bojujú pri pohraničnej obci Dronovka 20 kilometrov severne od Kozinky.

Prvý výpad RDK do Ruska sa uskutočnil 2. marca, a to na územie Brianskej oblasti. Ruské úrady vtedy uviedli, že diverzanti zabili miestneho obyvateľa. Ruský prezident Vladimir Putin incident označil za teroristický útok.

Ukrajinské úrady sa vtedy od udalostí v Brianskej oblasti dištancovali: tvrdili, že s incidentom nemajú nič spoločné a žiadne „diverzné a prieskumné skupiny“ do Ruska nevyslali. Celý „príbeh“ o ukrajinskom RDK v Rusku označili za zámernú provokáciu.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina