Spor spojencov. Poliaci a Ukrajinci sa pochytili pre masaker vo Volyni

Poľskí a ukrajinskí predstavitelia si nečakane vymenili horúce poznámky ohľadom spoločnej bolestivej minulosti, hoci sú inak strategickými partnermi.

23.05.2023 07:18
debata (128)

Napísala to agentúra AP, podľa ktorých niektorí činitelia sa vyjadrovali k masakrom, v ktorých ukrajinskí nacionalisti za druhej svetovej vojny povraždili v oblasti Volyne desaťtisíce Poliakov.

Poradca poľského prezidenta Andrzeja Dudu sa v pondelok podľa agentúry AP snažil upokojiť emócie a povedal, že Poliaci chcú len pravdu a úctu k desaťtisícom poľských obetí. „Budeme pracovať na úplnom objasnení tejto otázky a zabezpečíme čo najväčšiu úctu všetkým obetiam,“ povedal poradca Marcin Przydacz v televízii TVP1.

Súčasný spor medzi predstaviteľmi dvoch krajín vypukol minulý týždeň, keď hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jasina povedal, že Varšava očakáva ospravedlnenie od Ukrajiny a prezidenta Volodymyra Zelenského pri príležitosti 80. výročia masakra.

Ukrajinský veľvyslanec v Poľsku Vasyl Zvarych reagoval slovami, že je neprijateľné a nešťastné vnucovať Kyjevu alebo Zelenskému, čo majú robiť. Vyzval na vyváženosť vyhlásení a zároveň uviedol, že Ukrajina je pripravená na dialóg. Neskôr svoje slová zmiernil a okrem iného povedal, že Ukrajina si ctí pamiatku obetí.

Násilie z rokov 1943–1944 však zostáva sporným bodom. Historici tvrdia, že ukrajinskí nacionalisti zabili viac ako 100 000 Poliakov vrátane žien a malých detí v oblasti, ktorá sa pred vojnou nachádzala v juhovýchodnom Poľsku a dnes je väčšinou súčasťou Ukrajiny. Zabíjanie vyvrcholilo v tzv. krvavú nedeľu, keď 11. júla 1943 bojovníci Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA) zaútočili na približne 150 poľských dedín a zabili viac ako 10 000 Poliakov.

Ukrajinskí historici zasa pripomínajú masakry civilistov počas „odvetných akcií“ Poľskej pozemnej armády proti ukrajinským dedinám, pri ktorých podľa odhadov zahynulo až 20 000 Ukrajincov.

Počas desaťročí pod nadvládou Moskvy bola táto téma tabu a oba národy o nej dodnes ťažko diskutujú. Mnohé z obetí sa nikdy nenašli ani neidentifikovali. Poľská vláda už roky nalieha na Ukrajinu, aby umožnila exhumácie a pátranie po pozostatkoch, uvádza agentúra AP. Poľskí predstavitelia pritom argumentovali, že zverejnenie celej pravdy posilní bilaterálne vzťahy a neutralizuje slabiny, ktoré by mohli využiť iné štáty snažiace sa podkopať vzťahy medzi ich krajinami, uviedla AP.

128 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Ukrajina #Volyn