Madrid a Katalánsko chcú výnimku z únijných limitov pre znečistenie ovzdušia. Ich návrh pobúril vedcov a ekológov

Vedcov a ekológov pobúril návrh Katalánska a madridského regiónu, aby mali výnimky z únijných limitov pre znečistenie ovzdušia. Podľa vedcov a zdravotníckych expertov môže uvoľnenie limitov viesť k rastu zdravotných problémov. Postoj oboch samosprávnych celkov kritizovala aj vláda.

26.05.2023 16:15
Klíma / Továreň / Ovzdušie / Emisie / Foto: ,
debata

Oba španielske regióny sa pripojili k iniciatíve ďalších samosprávnych celkov z Talianska, Holandska a Rakúska, ktoré žiadajú o výnimky z limitov, ktoré má stanoviť nová smernica o kvalite ovzdušia. Tá má obsahovať prísnejšie a aktualizované limity.

Regióny argumentujú tým, že na ich území je veľká koncentrácia ľudí a ekonomických aktivít, čo im sťažuje dodržiavať predpísané normy. Priznávajú, že namerané hodnoty znečistenia vzduchu sú na ich území často nad limitmi, ktoré stanovila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Dokument kritizovala napríklad riaditeľka oddelenia verejného zdravia WHO María Neiraová. Podľa nej uvoľnenie limitov by znamenalo pripustiť vyššie znečistenie vzduchu a teda aj častejšie súvisiace zdravotné komplikácie, ako je rakovina či ochorenie srdca a pľúc.

To, že sa k dokumentu pripojilo aj Katalánsko, prekvapilo vedcov Marka Nieuwenhuijsena z barcelonského Ústavu globálneho zdravia. „Už nemáme čas, je nutné konať teraz a znížiť úroveň znečistenia,“ povedal.

Ekológ Miguel Ángel Ceballos označil postoj oboch regiónov, ktoré podľa neho od roku 2010 opakovane nespĺňajú normy pre znečistenie ovzdušia, za snahu robiť obštrukcie pri prerokúvaní aktualizácií pravidiel.

Postoj oboch regiónov, ktoré vedú dve odlišné politické sily, konzervatívci Madrid a ľavicoví separatisti Katalánsko, kritizovalo aj ministerstvo ekologického prechodu a označilo ho za „neslušný“. Podľa neho dokument regiónov ohrozuje zdravie občanov.

Dokument kritizujú aj talianski vedci. Lombardia a ďalšie tri talianske regióny z Pádskej nížiny, ktoré patria k silne znečisteným oblastiam v Európskej únii, zavedenie výnimiek podporujú. „Akákoľvek flexibilita a výnimka len oslabí smernicu a podporí jej nedodržiavanie s obrovskými nákladmi na zdravotníctvo,“ uviedol taliansky vedec a epidemiológ Francresco Forastiere.

Naopak predseda krajskej rady regiónu Lombardia Attilio Fontana z Ligy považuje limity, ktoré by chcel prerokovať Brusel, za nerealistické.

V minulom roku Súdny dvor Európskej únie odsúdil Španielsko za to, že v Madride, Barcelone a okolí oboch týchto miest nie sú opakovane dodržiavané limity pre koncentráciu oxidu dusičitého vo vzduchu. Ten vzniká predovšetkým kvôli veľkej premávke v oboch mestách, ktoré so svojim okolím predstavujú zhruba 15 percent španielskeho obyvateľstva.

debata chyba
Viac na túto tému: #madrid #emisie #Katalánsko #znečistenie ovzdušia