Zásah do srdca: Drony v Moskve udreli na obytné domy. Teší nás to, reaguje Kyjev

Moskva ráno zažila doteraz najväčší útok s pomocou bezpilotných lietadiel, z mesta prišli správy o zásahoch a poškodení troch obytných domov. Nikto nezomrel, sú hlásení dvaja zranení. Vojna v susednej krajine, ktorú Rusko rozpútalo pred 15 mesiacmi, sa tak podľa agentúry Reuters preniesla do ruskej metropoly. Tamojšie ministerstvo obrany útok označilo za teroristický a viní z neho Kyjev. Rusko v poslednej dobe odráža útoky na vlastnom území, údery tak ďaleko vo vnútrozemí sú však nezvyčajné. Kyjev sa k náletu neprihlásil, Mychajlo Podoľak z tamojšej prezidentskej kancelárie ho ale spojil s pokračujúcimi ruskými útokmi na ukrajinské civilné ciele.

30.05.2023 06:42 , aktualizované: 12:58
moskva Foto:
Moskva sa v utorok 30. mája 2023 ráno stala terčom útoku dronmi.
debata (638)

„Dnes ráno za úsvitu spôsobili útoky dronov menšie škody na viacerých budovách. Na mieste sú všetky záchranné zložky. Nikto nebol vážne zranený,“ uviedol podľa agentúry AFP na Telegrame moskovský starosta Sergej Sobjanin. Neskôr však doplnil, že dvaja ľudia museli po útoku vyhľadať lekársku pomoc.

Časť dronu, ktorý poškodil bytový dom v Moskve...
Ruský policajt stojí blízko časti dronu, ktorý...
+11Policajti a vyšetrovatelia zbierajú časti...

Sobjanin povedal, že niektorí obyvatelia boli evakuovaní. Ruská agentúra RIA Novosti napísala, že evakuovaných bolo niekoľko obyvateľov z budovy v ulici Profsojuznaja na juhu metropoly. Podľa serveru Meduza ďalší dron s výbušninou preletel oknom do bytu v dome na Leninskom prospekte, ale neexplodoval.

Ruské ministerstvo obrany obvinilo Ukrajinu z teroristického útoku. Zároveň uviedlo, že sa podarilo zneškodniť všetkých osem dronov mieriacich na Moskvu. „Dnes ráno kyjevský režim podnikol teroristický útok na Moskvu. Pri útoku bolo použitých osem dronov. Všetky nepriateľské drony boli zostrelené," uviedol rezort na sociálnej sieti Telegram.

Ministerstvo dodalo, že tri drony sa podarilo vyradiť pomocou zariadení na elektronický boj a ostatné zostrelil v Moskovskej oblasti protiraketový systém Pancir.

Rusko Kremeľ dron útok uarus Čítajte viac Útok dronov na Kremeľ zrejme zorganizovali ukrajinské jednotky

Teší nás to, znie z Kyjeva

Ukrajina sa na útoku priamo nepodieľala, ale predpovedá, že počet takýchto útokov bude rásť. Uviedol to poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Podoľak tiež povedal, že Ukrajinu tešia takéto udalosti.

V reakcii na útok Podoľak pre kanál Breakfast Show na YouTube povedal: „Na tému útokov: samozrejme, že nás teší sledovať ich, a predpovedáme, že ich počet sa bude zvyšovať. Ale samozrejme, nemáme s tým priamo nič spoločné.“

Putin prejav neplánuje

Ruský prezident Vladimír Putin pracuje v Kremli, o útoku bezpilotných lietadiel na Moskvu bol informovaný v reálnom čase, uviedol hovorca ruskej hlavy štátu Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS. Jeho šéf podľa neho v súčasnej dobe nechystá zvláštny prejav kvôli aktuálnym udalostiam. „Prezident mal dnes samozrejme veľmi skorý začiatok dňa. Dostával informácie v reálnom čase od ministerstva obrany, prostredníctvom príslušných oddelení, od starostu Moskvy, gubernátora Moskovskej oblasti, od ministerstva pre mimoriadne situácie," povedal Peskov.

Putin podľa neho pracuje v Kremli a dnes bude okrem iného rokovať s ruskými podnikateľmi. Peskov, podobne ako predtým ruské ministerstvo obrany, z dnešného útoku obvinil Kyjev.

Útok na Moskvu prišiel niekoľko hodín po tom, ako ukrajinská metropola Kyjev opäť čelila masívnemu ruskému vzdušnému úderu, ktorý si vyžiadal najmenej jednu obeť a niekoľko ranených.

Video
Spôsobili to Rusi. Porovnajte si Bachmut pred a po invázii

Gubernátor Moskovskej oblasti Andrej Vorobjov upozornil, že ráno mohli obyvatelia niektorých častí oblasti počuť zvuky výbuchov, ktoré podľa neho boli dôsledkom práce protilietadlovej obrany. „Pri prílete do Moskvy bolo zostrelených niekoľko bezpilotných lietadiel. Prosím obyvateľov, aby zachovali pokoj,“ uviedol podľa ruských agentúr.

Putin Čítajte viac Je Putin pre Ukrajincov legitímnym terčom? Experti v tom majú jasno

Podľa ruského spravodajského kanála Baza nad ruské hlavné mesto mierilo vo veľmi nízkej výške približne 25 bezpilotných lietadiel a niektoré sa ruskej protileteckej obrane podarilo zostreliť, iné sa napríklad zamotali do drôtov vysokého napätia. Baza uvádza, že najmenej tri následne narazili do obytných domov.

Ruské ministerstvo obrany ráno podľa ruských agentúr uviedlo, že pri útoku bolo použitých „osem podomácky vyrobených lietajúcich aparátov“. Tri vraj boli s pomocou prostriedkov rádioelektronického boja odklonené od pôvodných cieľov, päť malo byť zostrelených systémami protivzdušnej obrany.

Proruské kanály na Telegrame na základe niektorých na sieti zverejnených záberoch uvádzajú, že pri útoku boli okrem iného využité aj drony UJ-22 Airborne, ktorých majú ukrajinské ozbrojené sily vo výzbroji niekoľko stoviek kusov.

Russia Fire Čítajte viac Ani domáce nebo už pre Rusov nie je bezpečné. Ich letectvo na vlastnom území utŕžilo nebývalé straty

Na začiatku mesiaca bola Moskva svedkom dronového útoku na kremeľskú rezidenciu ruského prezidenta Vladimira Putina a incidenty s dronmi sú v poslednom čase hlásené z rôznych miest Ruska. Ukrajina sa k nim nehlási. Denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na amerických činiteľov a na hodnotenie amerických spravodajských služieb minulý týždeň napísal, že útok na Kremeľ pravdepodobne zorganizovali ukrajinské špeciálne vojenské alebo spravodajské jednotky.

Video
Útok dronmi na ruskú loď Ivan Churs / Zdroj: TV Pravda
638 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine