Čakali „až“ 10 minút. V Sudáne sa po prímerí opäť bojuje

V sudánskej metropole Chartúm sa v nedeľu obnovili boje po skončení 24-hodinového prímeria, ktoré sprostredkovali Saudská Arábia a Spojené štáty. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na správy svedkov.

11.06.2023 11:26
Chartúm Foto:
Dym stúpajúci z bojmi sužovaného sudánskeho Chartúmu.
debata

Dohoda o jednodňovom celoštátnom zastavení paľby medzi sudánskou armádou a znepriatelenými polovojenskými silami vypršala v nedeľu o 6.00 h miestneho času (4.00 h SELČ). Zdroje z Chartúmu aj z neďalekého mesta Omdurmán už zhruba desať minút potom hlásili streľbu a ťažkú delostreleckú paľbu.

Prímerie podľa AFP poskytlo sudánskym civilistom aspoň krátku úľavu v rámci ozbrojeného konfliktu, ktorý trvá už skoro dva mesiace. Obyvateľom Chartúmu umožnilo buď odísť z mesta, alebo si zaistiť zásoby potravín a ďalších zásob.

Boje medzi Sudánskymi ozbrojenými silami (SAF) a Jednotkami rýchlej podpory (RSF) vypukli v polovici apríla a napriek úsiliu zahraničných sprostredkovateľov a sérii dohodnutých prímerí naďalej pokračujú. Sústreďujú sa najmä na hlavné mesto Chartúm a nepokojnú oblasť Darfúru.

USA na oboch hlavných veliteľov znepriatelených strán uvalili sankcie. Rokovania o ukončení konfliktu, prebiehajúce v saudskoarabskej Džidde, sú už od konca apríla pozastavené. Saudská Arábia a USA pohrozili ich ďalším odkladom v prípade, že bojujúce strany nebudú dodržiavať ani najnovšie prímerie.

Sudán, burhán Čítajte viac Po zlyhaní rozhovorov otriasa sudánskym Chartúmom paľba, zahynulo 27 ľudí

Podľa správ mimovládnych organizácií počas bojov v Sudáne zahynulo už viac než 1800 ľudí. Dva milióny osôb je vysídlených, z toho 476.000 hľadá útočisko v okolitých krajinách, uvádza OSN.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sudán #Chartúm #sudánska kríza