CeMI: Parlamentné voľby v Čiernej Hore vyhralo hnutie Európa teraz!

Hnutie Európa teraz! (PES), ktoré vzniklo iba minulý rok sa stalo víťazom predčasných parlamentných volieb, ktoré sa v nedeľu konali v Čiernej Hore. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na neoficiálne výsledky zverejnené mimovládnym Centrom pre monitorovanie a výskum (CeMI).

11.06.2023 22:41
Spajič Foto: ,
Milojko Spajič, predseda strany Európa teraz!, hovorí s médiami po hlasovaní vo volebnej miestnosti v čiernohorskom hlavnom meste Podgorica v nedeľu 11. júna 2023.
debata (9)

Strana Milojka Spajiča podľa nich získala 25,6 percenta hlasov. Za ňou nasleduje so ziskom 23,8 percenta hlasov Demokratická strana socialistov (DPS), ktorú donedávna viedol dlhoročný premiér a prezident Milo Djukanovič.

Na treťom mieste skončila prosrbská a proruská koalícia Za budúcnosť Čiernej Hory, ktorá dostala s 14,8 percenta hlasov. Proeurópska koalícia strán Demokrati a URA získala 12,3 percenta hlasov.

Tieto údaje sa zakladajú na sčítaní 93 percent odovzdaných hlasov.

Volebná účasť bola podľa CeMI len necelých 57 percent, čo je výrazne menej ako v predchádzajúcich voľbách v roku 2020 alebo v prezidentských voľbách konaných na jar.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Čierna Hora #Milo Djukanovič #Milojko Spajič