Ozbrojený útok na tábor vo východnom Kongu si vyžiadal najmenej 46 obetí

Útok ozbrojencov na tábor pre vnútorne vysídlených ľudí vo východokonžskej provincii Ituri si vyžiadal najmenej 46 obetí. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestneho činiteľa a neziskové organizácie. Za útokom na tábor Lala zrejme stoja milície CODECO.

12.06.2023 13:23
Codeco, ozbrojené milície, Kongo Foto: ,
Vojaci konžských obranných síl odstraňujú telá obetí útoku pri meste Oicha, 30 km od Beni v Konžskej demokratickej republike, 23. júla 2021. Povstalecké skupiny zabili najmenej 32 civilistov. V provincii Ituri na východe Konga, uviedol hovorca OSN. Dvadsať ľudí zabila milícia CODECO.
debata

„Celá dedina teraz trucuje,“ uviedol miestny činiteľ Jean Richard Lenga, podľa ktorého ozbrojenci na ľudí zaútočili nožmi a strelnými zbraňami a podpálili v tábore niekoľko domov. Úrady podľa neho pátrajú po ďalších obetiach. Počet 46 obetí potvrdila aj Charite Banzaová, vedúca skupiny združujúcej organizácie občianskej spoločnosti. Obete podľa nej budú pochované v hromadnom hrobe.

Ozbrojená skupina CODECO má podobné incidenty na svedomí už dlhší čas. Hoci východokonžské provincie od roku 2021 spravuje armáda, ktorá mala zastaviť rastúce násilie, ozbrojenci tam podnikajú útoky aj naďalej.

Vo východnom Kongu pôsobí viac ako 120 ozbrojených skupín. Niektoré sa snažia získať kontrolu nad nerastným bohatstvom a iné vznikli na obranu miestnych komunít. V oblasti tiež trvajú konflikty, ktoré sú dôsledkom etnickej rivality.

Ozbrojený konflikt v Kongu podľa odhadov OSN vnútorne vysídlil 5,7 milióna ľudí a 26 miliónov ich uvrhol na prah hladomoru.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #konflikt #ozbrojenci #Kongo