V Británii sa začalo vyšetrovanie reakcie vlády na COVID-19. Obyvatelia môžu predkladať dôkazy

V Spojenom kráľovstve sa prebieha nezávislé vyšetrovanie reakcie vlády na pandémiu ochorenia COVID-19 a jej dôsledkov. Podľa bývalého námestníka ministra zdravotníctva Jamesa Bethella bude vyšetrovanie trvať príliš dlho na to, aby sme sa poučili z chýb.

13.06.2023 10:38
Británia koronavírus vyšetrovanie vláda, COVID... Foto: ,
Členovia organizácie Covid Bereaved Families for Justice držia fotografie svojich blízkych počas demonštrácie pred začatím nezávislého vyšetrovania reakcie vlády na pandémiu ochorenia COVID-19 a jej dôsledkov 13. júna 2023 v Londýne.
debata (5)

Úsilie poskytnúť odpovede rodinám je podľa Bethella správne. Upozornil však na praktické záležitosti pri príprave Spojeného kráľovstva na ďalšiu možnú pandémiu v budúcnosti.

„Tá práca by mala byť urobená dnes. Trvá príliš dlho, kým si vezmeme praktické ponaučenie z chýb, ktoré sme urobili v prvom prípade,“ uviedol.

SR Žilina koronavírus FNsP nemocnica testy Čítajte aj Iniciatíva žiada o vyvodenie zodpovednosti za zlý manažment pandémie covidu

„V prípade pripravenosti na hocijakú budúcu pandémiu sme skôr urobili krok späť, než sa posunuli dopredu,“ povedal Bethell, ktorý na pozícii námestníka pôsobil od marca 2020 od septembra 2021.

Británia, protesty, koronavírus Čítajte aj Tisíce britských študentov žalujú univerzitu pre uzávery počas pandémie

V utorok je na pláne prvé verejné vypočutie v rámci nezávislého vyšetrovania covidu, ktoré potrvá do roku 2026. Obyvatelia krajiny sa môžu prihlásiť ako svedkovia a takisto môžu predkladať dôkazy, píše BBC. Vyšetrovanie vedie bývalá sudkyňa Heather Hallettová a výsledkom by mali byť závery a odporúčania.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Veľká Británia #anglicko #Boris Johnson #pandémia #koronavírus #Covid-19