Dostaneme trikrát silnejšie bomby ako v Hirošime. S telefonátom Putinovi váhať nebudem, uviedol Lukašenko

Prípadné použitie jadrových zbraní by si bieloruský líder Alexander Lukašenko musel nechať schváliť telefonátom so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Lukašenko to povedal v rozhovore s ruským prokremeľským televíznym kanálom Rossija 1. Bieloruský autoritársky prezident tiež v rozhovore hrozil, že taktické jadrové zbrane, ktoré Bielorusku nedávno prisľúbilo Rusko, majú ohromnú silu.

14.06.2023 09:01 , aktualizované: 13:17
Lukašenko Foto:
Bieloruský diktátor Alexandr Lukašenko.
debata (62)

V rozhovore Lukašenko hovoril o jadrových zbraniach spôsobom, ako by niektoré z nich už Bielorusko malo k dispozícii, na upresňujúcu otázku moderátorky, či už dodávky začali, ale jasnú odpoveď nedal. „Ak sa začne vojna, tak myslíte, že sa budem pozerať, kde čo lieta? Rozhodne nie. Vezmem telefón, nech už by bol Putin kdekoľvek," povedal. Moskva už skôr zdôraznila, že jej jadrové zbrane na bieloruskom území zostávajú pod ruskou kontrolou.

Trikrát silnejšie ako Hirošima

Lukašenko v rozhovore okrem iného vyhlásil, že taktické jadrové zbrane, ktoré má Bielorusko prisľúbené, sú trikrát silnejšie ako atómové bomby zhodené USA v roku 1945 na japonské mestá Hirošima a Nagasaki.

„Máme rakety a bomby, ktoré sme dostali od Ruska… Tie bomby sú trikrát silnejšie ako tie v Hirošime a Nagasaki,“ povedal Lukašensko pre ruskú štátnu televíziu Rossija-1. Rozhovor neskôr na svojej účte na sociálnej sieti Telegram zverejnila bieloruská agentúra BelTa.

Zničili bieloruskí partizáni ruské sledovacie lietadlo?
Video

Ruský prezident Vladimir Putin v marci oznámil, že plánuje v spojeneckom Bielorusku rozmiestniť jadrové zbrane krátkeho doletu. Poukázal pritom na to, že Spojené štáty majú takéto zbrane v niektorých európskych krajinách celé desaťročia. Rusko takéto zbrane rozmiestni mimo svojho územia prvýkrát od rozpadu Sovietskeho zväzu. Spojené štáty toto rozhodnutie kritizovali.

Lukašenko v osobitnom rozhovore v utorok povedal, že ruské jadrové zbrane budú na území jeho krajiny rozmiestnené o niekoľko dní. Uviedol tiež, že v prípade potreby má k dispozícii aj skladovacie zariadenia pre rakety dlhého doletu.

Má Putin dvojníkov? Posúďte sami

Ukrajinská tajná služba tvrdí, že šéf Kremľa Vladimir Putin má minimálne troch dvojníkov. Pozrite si ruského prezidenta na fotografiách. Nájdete nejaké rozdiely?

Fotogaléria
Vladimir Putin na snímke z roku 2004 s...
Putin s vtedajším americkým prezidentom...
+7Putin s opernou divou Annou Netrebko v roku 2008.

Putin pritom v piatok povedal, že Rusko rozmiestni jadrové zbrane v susedenom Bielorusku, keď tam budú pripravené skladovacie zariadenia. Už predtým uviedol, že Rusko si zachová kontrolu nad svojimi jadrovými zbraňami aj po ich prevoze do Bieloruska.

Lukašenko v utorok tiež povedal, že nebude váhať s použitím ruských jadrovým zbraní, ktoré majú slúžiť na odstrašenie potencionálneho agresora.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #Vladimir Putin #jadrové zbrane #Alexandr Lukašenko #vojna na Ukrajine