Bill Gates sa v Pekingu zišiel s čínskym prezidentom, ten ho označil za priateľa

Zakladateľ počítačovej firmy Microsoft Bill Gates sa dnes zišiel s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Ten povedal, že Gates je "prvým americkým priateľom", s ktorým sa tento rok v Pekingu stretol. Podľa agentúry Reuters o tom informovali čínske štátne médiá.

16.06.2023 09:35
USA Čína Gates Si Ťin-pching Peking Foto: ,
Americký podnikateľ a filantrop Bill Gates sa stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom 16. júna 2023 v Pekingu.
debata (9)

Čínsky prezident uzavrel hranice svojej krajiny so začiatkom pandémie covidu-19 a odvtedy nebol v zahraničí, pripomína Reuters. V minulosti sa hlava Číny stretla aj s ďalšími americkými podnikateľmi, šéfom Applu Timom Cookom a šéfom Amazonu Jeffom Bezosom, píše AFP. V nedeľu má v snahe o zlepšenie americko-čínskych vzťahov do Pekingu prísť minister zahraničia USA Antony Blinken.

Nahradí umelá inteligencia lekárov? Čo si myslí popredný kardiológ, vás prekvapí
Video

„Vždy sme vkladali nádeje do amerického ľudu a dúfame, že priateľstvo medzi našimi národmi bude pokračovať,“ uviedol dnes Si Ťin-pching podľa AFP.

Gates sa s čínskym prezidentom zišiel z titulu svojej pozície spolupredsedu Nadácie Billa a Melindy Gatesovcov. Do ázijskej krajiny miliardár a filantrop pricestoval už v stredu a stretol sa s partnermi, s ktorými spolupracuje na rozvoji zdravotníctva. Jeho nadácia vo štvrtok oznámila, že v najbližších piatich rokoch investuje 50 miliónov dolárov do inštitútu na vývoj liekov, ktorý predtým založila.

Gates bol v Číne v roku 2019, keď s čínskou prvou dámou rokoval o prevencii choroby AIDS.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #bill gates #Si Ťin-pching