Ničivé tornádo v Texase zabíjalo ľudí a zdevastovalo desiatky príbytkov. Rúti sa na ďalšie mesto

Najmenej traja mŕtvi a desiatky ranených si vyžiadalo tornádo, ktoré sa vo štvrtok popoludní miestneho času prehnalo mestom Perryton v americkom štáte Texas, oznámila dnes agentúra AP s odvolaním sa na náčelníka miestnych hasičov Paula Dutchera.

16.06.2023 11:47
Tornádo, Perryton, Texas, trosky Foto: ,
Trosky obytnej oblasti v Perrytone v Texase vo štvrtok 15. júna 2023.
debata

Predtým Dutcher povedal v televízii ABC 7, že jeden človek prišiel o život v mieste vyhradenom pre obytné vozidlá, keď tento park utrpel „priamy zásah“. Tornádo podľa neho zničilo či poškodilo najmenej 30 karavanov. Ešte večer hasiči vyslobodzovali ľudí z trosiek.

Tornádo sa pohybovalo v parku mobilných príbytkov, drvilo prívesy a vyvracalo stromy, zničilo stanicu Fox Weather Brian Emfinger, ktorá patrí k „lovcom búrok“.

"Videl som, ako tornádo spôsobilo celkom vážne škody v priemyselnej zóne. A kúsok na západ odtiaľ to je jeden zničený mobilhome za druhým. Sú tam veľké škody, "vylíčil.

tornádo Čítajte aj Počet obetí tornád v USA naďalej stúpa, Biden vyhlásil stav významnej katastrofy

V Texase a Oklahome sa takmer 50.000 zákazníkov ocitlo bez elektriny. Nemocnica Ochiltree v Perrytone na sociálnej sieti odporučila, aby zranení, ktorí sú schopní chôdze, došli do nemocnice, a všetkých ostatných majú priviezť na pohotovosť. „Ošetrenie vyhľadávalo najmenej stovka ľudí,“ povedal Chris Samples z miestnej rozhlasovej stanice KXDJ-FM. „Celé mesto je bez prúdu,“ dodal.

Meteorológovia predpovedajú, že ďalšie kolo búrok bude prechádzať cez Oklahomu a časť Texasu, riziko tornád hrozí Oklahoma City.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Texas #Tornádo #extrémne počasie