Peking sužujú extrémne horúčavy. Tvoria sa teplotné rekordy po celej Ázii

Teplota vzduchu v čínskej metropole Peking sa vyšplhala na 39,4 stupňa Celzia a prekonala tak doterajší rekord pre polovicu júna.

16.06.2023 13:30
Čína Peking počasie horúčavy teplota rekord Foto: ,
Chlapec sa ochladzuje vo fontáne 16. júna 2023 v Pekingu.
debata (1)

„Teplota pekinskom observatóriu Nan-ťiao dosiahla 16. júna o 14.30 h 39,4 stupňa Celzia a zlomila rekord pre polovicu júna,“ uviedol čínsky meteorologický ústav CMA.

Doteraz najvyššiu teplotu vzduchu v polovici júna (39,1 stupňa Celzia) namerali 13. júna 2000.

Antonio Guterres / OSN / Čítajte aj Guterres: Svet sa ženie do klimatickej katastrofy

CMA zároveň upozornil, že teploty vystúpia nad 37 stupňov Celzia v Pekingu aj v ďalších dňoch a vyzval ľudí na obmedzenie vonkajších aktivít.

Pre Peking platí v súčasnosti druhá najvyššia výstraha pred vysokými teplotami. Horúčavám však čelí ďalších osem provinčných hlavných miest na severe Číny, pričom teploty v mnohých z nich vo štvrtok lámali rekordy.

zmena klimy  klimaticka zmena  klima Čítajte aj OSN a Červený kríž: Niektoré oblasti Zeme budú pre horúčavy neobývateľné

Pre viaceré miestach v provincii Che-pej platia aj v piatok výstrahy, pretože teploty môžu presiahnuť 40 stupňov Celzia.

Klimatológ Faško o klimatických zmenách
Video
Podarí sa ľudstvu prežiť klimatické zmeny a akú majú šancu nasledujúce generácie? / Zdroj: TV Pravda

Vedci varujú, že globálne otepľovanie zhoršuje prejavy nepriaznivého počasia. Mnohé krajiny tak zažívajú extrémne vlny horúčav, pričom teploty vzduchu dosahovali v posledných týždňoch rekordné hodnoty po celej Ázii.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #globálne otepľovanie #Peking #extrémne horúčavy #zmena klímy