Rozhodnú míny o osude protiofenzívy? Na kusy trhajú Rusov i Ukrajincov

Od začiatku niekoľko mesiacov avizovanej ukrajinskej protiofenzívy sa na sociálnych sieťach objavilo viacero videí z frontu, ktoré ukazujú ako rozmiestnené míny ničia ruské i ukrajinské vozidlá či tanky.

16.06.2023 14:35 , aktualizované: 15:10
debata (29)

Videá pochádzajú z nespresnených lokalít, je ale vysoko pravdepodobné, že boli natočené na územiach, ktoré už niekoľko mesiacov ovládajú ruské okupačné jednotky a teraz ich ukrajinská armáda postupne oslobodzuje.

Najnovšie bieloruská nezávislá televízia Nexta priniesla zábery, ktoré údajne vznikli pri meste Staromlynovka v Doneckej oblasti, kde ruské nákladné vozidlo naložené vojakmi a muníciou nabehlo na nemeckú mínu AT2. Tá nákladiak rozmetala na kusy. Tieto míny obdržala Ukrajina od Nemecka vlani na jeseň. AT2 je určená primárne na neutralizáciu pásových a kolesových vozidiel.

Mína rozmetala ruské nákladné auto naložené vojakmi a muníciou na kusy
Video

„Relatívne malé zariadenie s vysokou anténou je skutočným bičom na obrnenú techniku a medzi ruskými tankistami je veľmi obávané. Ukrajina ich potenciál široko využíva, ide o lacný a účinný spôsob na ničenie útočiacej ťažkej techniky. Nasadenie veľkého množstva týchto mín tak vedie k zásadnému obmedzeniu operačného pôsobenia tankových vojsk. Minu AT2 totiž nie je úplne ľahké zneškodniť,“ napísal o mínach AT2 český vojenský web Armádni spravodaj.

Rovnako je takmer isté, že Rusi pri svojom ústupe z pozícií narážajú aj na svoju „vlastnú medicínu“ a ich tanky, obrnené transportéry či nákladné vozidlá naložené muníciou ničia ich vlastné míny.

Podľa nezávislého webu Moscow Times Rusi na Ukrajine nachystali pre ukrajinskú armádu tisíce mín. „Používame ich na zamínovanie určitých križovatiek, na krytie našich jednotiek na krídlach, aby nepriateľ neprerazil,“ uviedol jeden ruský vojak vo videu, ktoré ešte v máji zverejnilo ruské ministerstvo obrany pre Telegram.

Od sovietskych po moderné

Rusko používa zmes protitankových a protipechotných mín, uvádza sa v správe Britského kráľovského inštitútu zverejnenej začiatkom mája. Rusi nasadili míny z čias Sovietskeho zväzu TM-62, ktorá vybuchne pod váhou okoloidúceho vozidla, a aj pokročilé míny PTKM-1R, ktoré využívajú senzory na detekciu a zhadzovanie podpornej munície na vozidlá.

Human Rights Watch zdokumentovala použitie viac ako tuctu rôznych druhov mín na Ukrajine od začiatku rozsiahlej ruskej invázie. Patria medzi ne zakázané raketové protipechotné míny – známe aj ako „motýľové míny“, o ktorých HRW tvrdí, že ich rozmiestnila Ukrajina.

Míny spôsobujú veľké problémy aj ukrajinskej armáde počas jej prebiehajúcej protiofenzívy. Nevybuchnuté bomby, granáty a míny ohrozujú na Ukrajine nielen ľudské životy, ale vytvárajú aj riziko, že úrodná poľnohospodárska pôda bude roky nepoužiteľná, upozornil Červený kríž. Agentúra AFP pripomenula, že Ukrajina patrí momentálne medzi najviac zamínované krajiny na svete.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #míny #vojna na Ukrajine