Fíni pripravili pre Rusov bleskový úder v severnom lese

Fínsko zorganizovalo niekoľko medzinárodných pozemných a vzdušných cvičení. Krajina sa v apríli stala členom Severoatlantickej aliancie. Helsinki novej situácii prispôsobujú fungovanie svojich ozbrojených síl.

17.06.2023 06:00
stíhačky, F-35, F/A-18 Hornet Foto:
Fínske stíhačky F/A-18 Hornet a americký stroj F-35A.
debata (244)

NATO informovalo, že cvičenia Lightning Strike (Bleskový úder) a Northern Forest (Severný les) sa konali v oblasti Rovajärvi v severnom Fínsku. Manévre boli určené na rozvíjanie spoločných palebných a bojových operácií medzi fínskymi obrannými silami, aliančnými jednotkami a Švédskom. Celkový počet zúčastnených vojakov bol približne osemtisíc, z toho sedemtisíc z Fínska a 1 000 z iných krajín NATO a Švédska.

Fíni už cvičia s NATO. Aj na Rusov
Video
Zdroj: NATO

V blízkosti leteckej základne Rovaniemi vo Fínsku sa medzitým konala časť manévrov Arctic Challenge (Arktická výzva), čo je jedno z najväčších leteckých cvičení v Európe. Zúčastnili sa ho lietadlá Mirage a Rafale z Francúzska a Eurofightery z Nemecka, ako aj fínske stíhačky F/A-18 Hornet. Cvičenie malo pomôcť spojencom NATO zlepšiť interoperabilitu ich vzdušných síl.

Toto dokáže fínske delostrelectvo. NATO sa o hranicu s Ruskom nemusí báť
Video
Zdroj: Finnish Defence Forces

„Sme tu, sme odhodlaní. Americká armáda tu cvičí s naším najnovším spojencom v NATO, aby pomohla brániť Fínsko, ak by sa niečo stalo,“ povedal v súvislosti z cvičením Arctic Challenge americký generál Gregory Anderson.

Air Defender, NATO Čítajte viac Air Defender 23 je jasný odkaz Putinovi. Napadnúť NATO by bol hlúpy nápad

Fínsko sa stalo členom NATO 4. apríla. Aliancia tým "získala“ aj 1 340-kilometrovú hranicu s Ruskom. „V NATO je krajina, ktorá má jasnú predstavu o tom, ako má vyzerať obrana proti Rusku, ale aj ako riešiť vzťahy s Moskvou. Fíni a Švédi, v prípade vstupu Štokholmu do aliancie, pomôžu organizácii zaistiť bezpečnosť v troch dôležitých oblastiach, ktoré často vnímame samostatne, ale v skutočnosti tvoria celok. Je to Pobaltie, severské teritóriá a Arktída,“ povedal pre časom pre Pravdu John Deni z Inštitútu strategických štúdií na US Army War College.

© Autorské práva vyhradené

244 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Fínsko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna