Severokórejské vedenie rokuje, čo so zmenenou medzinárodnou situáciou

Severná Kórea začala kľúčové zasadnutie vládnucej strany, ktoré má rozhodnúť o diplomatickej a obrannej stratégii, ako sa vyrovnať so "zmenenou medzinárodnou situáciou".

17.06.2023 07:41
debata (6)

Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na severokórejskú agentúru KCNA, podľa ktorej sa rokovaní zúčastňuje aj líder komunistickej krajiny Kim Čong-un.

Zasadnutie ústredného výboru Kórejskej strany práce sa začalo v piatok a bude zrejme trvať niekoľko dní. Čelní politici izolovanej krajiny na ňom tiež podľa KCNA budú diskutovať o tohtoročných hospodárskych projektoch. Ďalšie podrobnosti štátna agentúra neuviedla.

Severná Kórea vo štvrtok zo svojho východného pobrežia odpálila ďalšie dve balistické rakety krátkeho doletu. Koncom mája sa tiež pokúsila vyslať do vesmíru špionážnu vojenskú družicu, čo sa ale skončilo neúspechom.

KĽDR už tento rok podľa agentúry AP odpálila vyše 30 rakiet, vlani ich bolo rekordných viac ako 70, vrátane medzikontinen­tálnych balistických striel schopných dosiahnuť americkú pevninu. Americkí a juhokórejskí predstavitelia aj preto varovali, že sa komunistická krajina môže pripravovať na prvý jadrový test od roku 2017.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR