Pôrodnosť v Rusku dosiahla ďalšie dno. Na vine je aj vojna

Vojna prehlbuje demografickú jamu nielen na Ukrajine, ale aj v krajine agresora. V počte novorodencov sa Rusko vracia na začiatok predminulého storočia.

18.06.2023 06:00
Russia Daily Life Foto: ,
Žena v Petrohrade drží na rukách dieťa.
debata (114)

Podľa ruského štatistického úradu Rosstat sa v krajine v apríli narodilo 96,1 tisíc detí. Ide o najnižší počet od začiatku 21. storočia. Za prvý štvrťrok tohto roka prišlo v Rusku na svet iba 311,1 tisíca detí, v januári až marci sa tak počet novorodencov medziročne znížil o 2,9 percenta. Vyplýva to z čerstvo zverejnených údajov Rosstatu.

Fíni už cvičia s NATO. Aj na Rusov
Video
Lightning Strike (Bleskový úder), Northern Forest (Severný les) či Arctic Challenge (Arktická výzva). Toto sú vojenské cvičenia, ktoré zorganizovalo Fínsko. Krajina v apríli vstúpila do NATO a novej situácii musí prispôsobiť fungovanie svojich ozbrojených síl. / Zdroj: NATO

V roku 2022 sa v Rusku narodilo 1,306 milióna detí, čo bolo najmenej od roku 2001. Za rovnaký čas zomrelo 1,905 milióna obyvateľov Ruska, čo znamená, že pôrodnosť bola 1,5-krát nižšia ako úmrtnosť.

„Také nízke hodnoty nemožno vysvetliť demografickými vlnami, je to čiastočne vplyv udalostí, ktoré sa začali v roku 2022,“ napísal ekonóm banky CentroKredit Jevgenij Suvorov, autor telegramového kanálu MMI. „Ešte dramatickejšie“ čísla budú podľa neho v lete, keď uplynie 9 a viac mesiacov odkedy šéf Kremľa Vladimir Putin vyhlásil mobilizáciu, po ktorej muselo do armády nastúpiť tristotisíc rezervistov.

Deti počaté koncom septembra by mali prichádzať na svet v druhej polovici tohto mesiaca. Účinok šoku z mobilizácie by sa mal ukázať v štatistikách, ktoré Rosstat zverejní v auguste až septembri. Experti ale už dnes predpovedajú až desaťpercentný prepad.

Vyslanie na front státisícov mladých mužov a smrť desiatok tisíc ruských vojakov vo vojne proti Ukrajine nevyhnutne zhorší demografickú situáciu, upozornil podľa portálu Moscow Times demograf Alexej Rakša. „Počet narodených detí sa zníži o ďalších 5 až 10 percent a dosiahne najnižšiu úroveň od začiatku 19. storočia,“ prognózuje.

„Začiatkom 19. storočia, v roku 1943, v roku 1999 sa narodil približne rovnaký počet detí ako sa s najväčšou pravdepodobnosťou narodí v terajšom roku 2023 – niečo vyše 1,2 milióna,“ predpovedá Rakša.

Celková pôrodnosť prvorodených detí za posledných šesť rokov klesla o 19,9 percenta a druhorodených o 31 percent, uviedla Oľga Batalinová, námestníčka ministra práce a sociálnych vecí Ruska. „Aký je dôvod? Kľúčové je zhoršenie vekovej štruktúry obyvateľstva, celkový počet žien vo fertilnom veku klesá,“ cituje Batalinovú agentúra TASS.

Popri poklese pôrodnosti stúpa úmrtnosť. Za prvé štyri mesiace tohto roku dosiahol prirodzený úbytok obyvateľstva Ruska 189-tisíc ľudí, čo je výrazne viac ako v časoch pred pandémiou koronavírusu. Podľa MMI by sa toto číslo mohlo do konca roka zvýšiť na pol milióna ľudí.

„Demografický obraz v Rusku je jeden z najhorších na svete. Táto okolnosť má silný negatívny vplyv na potenciálne miery rastu HDP,“ uvádza Suvorovov kanál MMI.

Kremeľ priznáva zlyhanie demografickej politiky. "V demografii ešte nie sme úspešní. Je pravda, že z absolútne známych a pochopiteľných dôvodov sme teraz v ťažkej demografickej situácii. Prijíma sa množstvo opatrení na zvýšenie pôrodnosti, ale tie zatiaľ nepriniesli želaný výsledok, “ pripustil pre rádio Kommersant FM hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Problémy v tejto oblasti Peskov zdôvodnil ťažkým historickým dedičstvom Ruska.

„Sú tu problémy neprekonateľného charakteru, demografické jamy, ktoré nás prenasledujú. Ide o demografickú jamu spojenú s Veľkou vlasteneckou vojnou a s deväťdesiatymi rokmi, keď krajina kolabovala a pôrodnosť klesala. Teraz žijeme v desaťročí, keď sa tieto jamy spojili – toto je historický chvost, ktorý nás prenasleduje, “ cituje portál Kommersant.ru hovorcu Kremľa.

Podľa Rakšu však nejde len o ozvenu druhej svetovej vojny a chaotického obdobia pred a po rozpade Sovietskeho zväzu. „Ak by nedošlo k sledu udalostí nezávislých od vĺn, tak by sa tieto vlny mali už dávno utíšiť, vyrovnať, vyhladiť,“ povedal renomovaný demograf pre denník Novyje Izvestia.

Podľa odhadu Rakšu v dôsledku poklesu počtu žien vo fertilnom veku, čo je echo starých demografických jám, sa počet pôrodov zníži o 3 percentá, vinou mobilizácie a emigrácie ale až o päť percent a v dôsledku poklesu príjmov obyvateľstva, ktorý tiež bezprostredne súvisí s vojnou, minimálne o ďalších 5 percent.

© Autorské práva vyhradené

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #demografia #pôrodnosť #demografický vývoj #vojna na Ukrajine