Militanti po piatkovom útoku na školu v Ugande uniesli viacero osôb

Viacero osôb uniesli militanti, ktorí v piatok neskoro večer zaútočili na strednú školu na západe Ugandy. Tento incident si vyžiadal najmenej 41 obetí a osem osôb utrpelo zranenia. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúr AFP a DPA.

18.06.2023 08:36 , aktualizované: 09:49
Uganda útok škola polícia Foto:
Príslušníci ozbrojených zložiek prichádzajú k budove strednej školy v sobotu 17. júna 2023, kde došlo v piatok neskoro večer k útoku v meste Mpondwe na západe Ugandy neďaleko hraníc s Konžskou demokratickou republikou (KDR).
debata (3)

Ku krvavému útoku došlo ešte v piatok neskoro večer v meste Mpondwe neďaleko hraníc s Konžskou demokratickou republikou (KDR). Ugandská armáda i polícia zodpovednosť pripisujú milíciám Spojené demokratické sily (ADF) s väzbami na džihádistickú organizáciu Islamský štát (IS). Ugandské ozbrojené sily uviedli, že po páchateľoch masakru pátrajú a podniknú odvetné kroky.

Miestny starosta Sylvester Mapozi povedal, že bolo zabitých 39 študentov školy a ďalšie dve osoby, píše AFP. Počet obetí tak podľa jeho slov dosiahol 41. Militanti okrem toho uniesli viacero osôb. DPA s odvolaním sa na miestne úrady píše, že bolo unesených až 15 detí.

Útok odsúdil generálny tajomník OSN António Guterres a šéf zahraničnej politiky Európskej únie (EÚ) Josep Borrell ho označil za desivý.

Zbraň / Munícia / Náboje / Čítajte viac Pri teroristickom útoku na školu v západnej Ugande zahynulo najmenej 41 ľudí

„Toto teroristické násilie, ktorého terčom sú deti, je za hranicou chápania,“ napísal Borrell na sociálnej sieti Twitter.

AFD tvrdí, že bojuje za práva moslimov, ktorí sú čoraz väčšmi vytláčaní na okraj ugandskej spoločnosti vládou i orgánmi činnými v trestnom konaní. Cieľom tohto militantného zoskupenia je zvrhnutie ugandskej vlády v metropole Kampala.

Obeťou jej najnovšieho útoku sú však prevažne deti, pripomína DPA. K najhorším atentátom tejto skupiny patrí útok na univerzitu v pohraničnom regióne z roku 1998, keď zabili 80 študentov.

Generálny tajomník OSN odsúdil „otrasný“ útok na školu v Ugande

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v sobotu prostredníctvom svojho hovorcu „ostro odsúdil“ piatkový útok islamistických militantov na školu na západe Ugandy, pri ktorom zomrelo najmenej 41 ľudí. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

„Tí, ktorí sú za tento otrasný čin zodpovední, musia byť postavení pred spravodlivosť,“ uviedol v súvislosti s útokom vo vyhlásení hovorca Farhan Haq.

„Generálny tajomník vyjadruje svoju najhlbšiu sústrasť rodinám obetí,“ dodal s tým, že Guterres zároveň vyzýva na prepustenie ďalších šiestich osôb, ktoré ozbrojenci uniesli.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Uganda #džihádisti