Blinken je druhý deň v Číne. Rokoval s prezidentom i najvyšším čínskym diplomatom

Minister zahraničných vecí Spojených štátov Antony Blinken sa v pondelok v Pekingu stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Potvrdil to nemenovaný americký predstaviteľ i čínsky rezort diplomacie, informovali agentúra AFP a stanica BBC.

19.06.2023 07:17 , aktualizované: 11:28
Čína, USA, Antony Blinken Foto: ,
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken (vľavo) pricestoval do do čínskej metropoly Peking na diplomatickú misiu zameranú na zmiernenie napätia vo vzťahoch Spojených štátov a Číny v nedeľu 18. júna 2023.
debata (9)

Stretnutie Blinkena a čínskeho prezidenta sa začalo o 16.30 h miestneho času (10.30 h SELČ). Podľa BBC konanie takejto schôdzky nasvedčuje tomu, že obe svetové mocnosti sa snažia zlepšiť svoje vzájomné vzťahy.

O stretnutí Blinkena so Si Ťin-pchingom sa špekulovalo už skôr, v jeho neprospech však hovoril fakt, že takéto rokovanie ministra s prezidentom je z protokolárneho pohľadu neobvyklé.

Antony Blinken pricestoval do Číny ako vôbec prvý šéf diplomacie USA od roku 2018. Jeho návšteva v Pekingu sa uskutočnila v čase zvýšeného napätia medzi oboma súperiacimi mocnosťami.

Blinken sa v pondelok na úvod druhého dňa svojej návštevy Číny stretol s najvyššie postaveným čínskym diplomatom Wang Im, ktorý je v čínskej mocenskej hierarchii nad ministrom zahraničných vecí Čchin Kangom. Wang Im v rozhovore uviedol, že Čína a Spojené štáty si musia vo vzájomných vzťahoch vybrať medzi „spoluprácou a konfliktom“. Zároveň zdôraznil, že Čína „nemá v otázke Taiwanu žiaden priestor na kompromisy či ústupky“.

Šéf americkej diplomacie v nedeľu sedem a pol hodiny rokoval so svojím čínskym náprotivkom – oveľa dlhšie, ako sa plánovalo. Obe strany označili diskusiu za úprimnú, vecnú a konštruktívnu. Ministri sa dohodli, že v nej budú pokračovať Washingtone.

Blinken Čchin Kang Čítajte viac Ministri zahraničných vecí USA a Číny viedli "otvorené" rozhovory, zídu sa znova

Prvá návšteva ministra zahraničných vecí USA sa uskutočnila v čase zvýšeného napätia medzi súperiacimi mocnosťami.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Antony Blinken #Wang Im