KĽDR zopakuje pokus o vypustenie špionážnej družice, prvá sa zrútila do mora

Najvyšší severokórejskí predstavitelia sľúbili, že sa uskutoční druhý pokus o vypustenie špionážnej družice, keď sa ten prvý koncom mája nepodaril. Neúspech tiež tvrdo skritizovali ako najzávažnejší nedostatok v tomto roku. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na médiá komunistickej krajiny.

19.06.2023 07:30
KĽDR satelit vojenský špionážny Kim Čong un plán Foto:
Severokórejský vodca Kim Čong-un a jeho dcéra počas návštevy národnej leteckej a kozmickej agentúry v utorok 16. mája 2023.
debata

KĽDR sa špionážnu vojenskú družicu, ktorá mala slúžiť predovšetkým na sledovanie vojenských aktivít USA a Južnej Kórey, pokúsila do vesmíru vyslať posledný májový deň. Prvý pokus od roku 2016 sa ale skončil neúspechom, keď sa pokazil druhý stupeň rakety nesúcej satelit a systém sa zrútil do Žltého mora.

Zlyhanie sa stalo terčom rozsiahlej kritiky na trojdňovom zasadnutí ústredného výboru Kórejskej strany práce, ktoré sa skončilo v nedeľu. Podľa severokórejskej agentúry KCNA schôdza „rozhorčene kritizovala činiteľov, ktorí nezodpovedne viedli prípravy na vypustenie družice“. Nariadila tiež, aby sa vyšetrila príčina havárie rakety a v krátkom čase uskutočnil úspešný štart.

Komunistická krajina tento rok uviedla, že musí mať prostriedok, ktorým bude schopná v reálnom čase sledovať vojenské akcie nepriateľa, teda USA a Južnej Kórey.

Aj na vyslanie satelitu do vesmíru potrebuje Severná Kórea využiť technológiu rakiet dlhého doletu, čo jej rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN zakazujú. Taktiež preto pokus o vyslanie družice kritizovali Južná Kórea aj Japonsko.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #špionážna družica