Najviac mŕtvych od Bachmutu. Prečo je bitka o "päť chalúp" taká dôležitá?

Je to iba ôsma osada, ktorú Ukrajinci dobyli za dva týždne protiofenzívy. Aj jej názov Piatychatky naznačuje, že ide o neveľkú dedinu, ktorú pôvodne tvorilo len päť chalúp. Keď však Kyjev v nedeľu večer oznámil jej oslobodenie, aj moskovskí propagandisti museli uznať, že ide o niečo vážne. Zúrivé boje na juhu Záporožskej oblasti mnohí analytici už označujú za nový mlynček na mäso bachmutských rozmerov. Ukrajinské i ruské sily v nich trápia ťažké straty, potvrdzujú britské tajné služby. Prečo práve tam sa sústreďujú najkrvavejšie zrážky?

19.06.2023 15:11
Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Foto: ,
Ukrajinský tank smeruje k frontovej línii.
debata (86)

„Piatychatky. Toto slovo bude zajtra vo všetkých svetových správach,“ napísal v noci na pondelok na Telegrame ruský politológ Sergej Markov. „Význam Piatychatiek spočíva v tom, že ich ovládnutie umožňuje Ozbrojeným silám Ukrajiny pri zachovaní útočnej dynamiky rozvinúť útok na Vasilievku a potom buď na Záporožie, alebo na Melitopoľ. Ale len v prípade, že si zachovajú útočný impulz. Zlomiť tento impulz silnými údermi delostrelectva, obratnou obranou a veľkými stratami ukrajinských síl je teraz hlavnou úlohou ruskej armády pri Piatychatkách,“ do­dal.

Postup ukrajinských síl na východe i juhu krajiny zďaleka nie je taký rýchly, ako si mnohí optimisti predstavovali. Navyše je vykúpený potokmi krvi. Ruskí vojenskí korešpondenti hlásia, že Ukrajinci útočia spôsobom „vlna za vlnou“, nehľadiac na straty živej sily a vojenskej techniky. Podľa britskej rozviedky však aj úroveň strát medzi ruskými vojakmi je najvyššia od marcovej vrcholnej fázy bitky o donbaský Bachmut, pričom Kyjev tvrdí, že Moskva za dva týždne prišla o 4 600 zabitých alebo zranených vojakov.

Prvý úspech ofenzívy: Ukrajinci oslobodili obec Blahodatne
Video

Ukrajinská námestníčka ministra obrany Hanna Maľarová oznámila, že dobytím dediny Piatychatky sa počet oslobodených osád zvýšil na osem, pričom okupačné vojská prišli o 113 štvorcových kilometrov územia a miestami ustúpili až o sedem kilometrov.

Ukrajinská pohraničná stráž zverejnila zábery svojich príslušníkov, ako držia štátnu vlajku v Piatychatkách. „Dnes, 18. júna, sily 128. útočnej brigády vyhnali Rusov z dediny Piatychatky. Rusi utiekli, nechali výstroj a muníciu. Sláva Ukrajine!" hovorí neznámy vojak na videu, ktoré nebolo možné nezávisle overiť.

Maľarová pripustila, že ukrajinskí vojaci narážajú na prudký odpor, a to nielen na juhu, ale aj na východe krajiny, najmä v okolí Bachmutu, symbolicky dôležitého mesta, ktoré Rusko nedávno dobylo po trištvrte roku ťažkých bojov. „Rusi tam presunuli ďalšie jednotky a zvýšili ostreľovanie,“ citoval viceministerku denník Guardian.

Šéf ruskej okupačnej správy v Záporožskej oblasti pripustil, že ukrajinské jednotky cez víkend dobyli Piatychatky. Moskva však v pondelok tvrdila, že útok sa jej vojakom podarilo odraziť. Podľa ukrajinského vojenského experta Olexandra Kovalenka obec Piatychatky, ležiaca na frontovej línii asi 70 kilometrov severne od Melitopoľu, zohrávala dôležitú úlohu v zásobovaní ruských okupačných vojsk, ktoré si z nej vytvorili významný oporný bod ich prvej obrannej línie.

Spôsobili to Rusi. Porovnajte si Bachmut pred a po invázii
Video

„Piatychatky sa nachádzajú priamo na diaľnici 0812 vedúcej cez M18 do Vasilievky. Samotná Vasilievka je súčasťou trojuholníka oporných bodov okupantov v Záporožskej oblasti Vasilievka-Tokmak-Melitopoľ. To znamená, že otvára cestu k jednému z hlavných úsekov obrany okupantov. Okrem toho má Piatychatky prístup cez Žerebianku na juh a odtiaľ na križovatku ciest na západ a východ,“ vysvetlil expert pre agentúru Ukrinform.

Podľa Kovalenka o význame obce pre Rusov svedčí, že bola jedným z oporných bodov v plánoch ofenzívy ruských vojsk na Záporožie začiatkom roka.

„Oslobodenie tejto dediny hovorí o vklinení ukrajinských síl do obrannej línie ruských vojsk a o perspektíve ovládnutia viacerých samostatných oblastí s vytvorením hrozby obkľúčenia a vytlačenia okupantov. To znamená desiatky kilometrov štvorcových alebo aj viac,“ dodal Kovalenko.

Podľa analytikov amerického Inštitútu pre štúdium vojny ukrajinské sily cez víkend pokračovali v protiofenzíve na najmenej štyroch miestach frontu a dosiahli obmedzené územné zisky. Ukrajinská armáda však pravdepodobne protiofenzívu dočasne pozastaví, aby prehodnotila taktiku budúcich operácií. O možnom pozastavení informoval denník Wall Street Journal i šéf estónskej vojenskej rozviedky Margo Grosberg, ktorý odhadol, že „v najbližších siedmich dňoch ofenzívu (na Ukrajine) neuvidíme“.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #straty #vojna na Ukrajine #Bachmut #protiofenzíva